Thursday, May 9, 2013

Pieczone ziemniaki w stylu włoskim/ Roasted potatoes in the Italian style

Ponieważ robi się gorąco, czas na małe zakąski - dobre do grilla bądź na jeden kęs. Pieczone ziemniaczki są idealne i smakują przy tym fantastycznie. Przepis wynalazłam w moim przepastym zeszycie z lat młodzieńczych ;) Smacznego
--------------------------------------------
Because it gets hot, it's time for small appetizers - good for the grill or in one bite. Roasted potatoes are great and taste fantastic at the same time. Recipe I found in my old notebook from my youth Enjoy;)
 




 
Składniki:
3 - 4 duże, szerokie ziemniaki, ugotowane w mundurkach
1 duża kula mozzarelli
3 pomidory
50 g czarnych oliwek
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka oregano lub świeża bazylia

Pomidory sparzyć, obrać i posiekać. Podsmażyć na oliwie - ok 4-5 minut. Doprawić solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki oregano. Oliwki pokroić na 2-3 plasterki. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry. Na każdym z ziemniaków ułożyć po łyżeczce pomidorów, plastrze mozzarelli i pokrojone oliwki na wierzchu. Piec w 220 C (450 F) przez 10 minut. Podawać posypane pozostałym oregano lub przyprawione świeżą bazylią. Smacznego ;)

Ps. Ziemniaki po ugotowaniu można obrać ze skórki i piec już bez skórki
----------------------------------------------

Ingredients:
3 - 4 large potatoes, boiled in their skins
1 large ball of mozzarella
3 tomatoes
50 g black olives
1 tablespoon olive oil
salt and freshly ground pepper
1 teaspoon oregano or fresh basil
Blanch the tomatoes, peel and chop. Fry in olive oil - about 4-5 minutes. Season with salt, pepper and 1/4 teaspoon oregano. Cut olives into 2-3 slices. Potatoes cut into thick slices. On each of the potatoes lay a teaspoon tomato, slice of mozzarella and sliced ​​olives on top. Bake at 220 C (450 F) for 10 minutes. Serve sprinkled with the remaining oregano or fresh basil. Enjoy;)

Ps. Potatoes, when cooked, can be peeled and roasted without skin

No comments:

Post a Comment