Wednesday, March 27, 2013

Zupa buraczkowa z ziemniakami/ Beetroot soup with potatoes

Za 4 dni Święta (przynajmniej w Polsce), a na stół zostanie podany bialy barszcz. Niestety ja nie  jestem jego zwolennikiem i wiem, że jestem w mniejszości... Jednakże zamiast barszczu polecam zupę buraczkową z ziemniakami ;PPP Ja to lubię !!!
---------------------------------
Holidays in 4 days (in Poland), on the table will be given a "white borscht". Unfortunately, I am not its supporter and I know I'm in the minority ... However, instead of  borscht  I recommend beetroot soup with potatoes ;PPP, I like it!
 


 
 
Składniki:
5 dużych buraków
1 łyżeczka Vegety
2 marchewki (małe)
1 pietruszka (mała)
1 cebula (średnia)
4 listki laurowe
5 szt ziela angielskiego
woda na wywar - 2-2,5 litra
1 noga z kurczaka
200 ml śmietany
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka soli
 
Nogę kurczaka wymyć i włożyć do garnka z wodą. Zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać Vegetę  i inne przyprawy. Zetrzeć warzywa na tarce o dużych oczkach (oprócz cebuli). Dodać starte warzywa i cebulę do zupy. Gotować ok 1h, aż zmiękną buraki. Wyłączyć gaz.
Do miseczki przelać śmietankę. Dodawać po 1 łyżce zupy i mieszać. Czynność powtarzać, aż do momentu, gdy powstała mieszanka będzię rzadka. Przelać do zupy buraczkowej i wymieszać.
Ziemniaki obrać, włożyć do garnka z wodą (woda ma je przykryć całkowicie) i dodać sól. Gotować ok 30 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i rozdrobnić.
Zupę podawać na ciepło razem z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!!
----------------------------------------
 
Ingredients:
5 large red beet
1 teaspoon of Vegeta
2 carrots (small)
1 parsley root (small)
1 onion (medium)
4 bay leaves
5 pcs of allspice
water - 2-2,5 liters
1 leg of chicken
200 ml of cream
1 kg potatoes
1 teaspoon salt
 
Wash chicken leg and put it into a pot of water. Bring to a boil. Remove the scum. Add Vegeta and other spices. Grate the vegetables on a grater with large mesh (except onions). Add grated vegetables and onion to the soup. Simmer about 1 hour, until beets are tender. Turn off the gas.
Pour the cream into a bowl. Add 1 table spoon of soup and stir. Must be repeated until resulting mixture will be rare. Pour to the soup and stir. 
Peel the potatoes, put it in a pot of water (the water has to cover it completely) and add salt. Cook for about 30 minutes, until soft. Drain and crush.
Serve warm soup with boiled potatoes.

Bon Appetit!

 
 

2 comments: