Friday, May 31, 2013

Ciastka owsiane z czekoladowymi chipsami/ Oatmeal cookies with chocolate chips

Nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam kolejne ciasteczka owsiane, tym razem z czekoladowymi chipsami :) Pychotka :)
-----------------
I could not resist and made another oatmeal cookies, this time with chocolate chips :) Yummy :)






Składniki na 16 ciasteczek:
170 g masła + na wysmarowanie blachy
1/2 szkl białego cukru
1/2 szkl jasno brązowego cukru, drobnego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/4 szkl mąki pszennej lub tortowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
4 szkl płatków owsianych
1 szkl czekoladowych chipsów
 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (374 F). Utrzeć masło z cukrami, aż powstanie gładka masa. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W oddzielnej misce, przesiać mąkę i wymieszać z solą, sodą i cynamonem. Dodać powoli mąkę do masła i wymieszać. Dodać płatki owsiane i czekoladowe chipcy, wymieszać łyżką. Blachy wysmarować masłem. Ręce namoczyć w ciepłej wodzie. Nakładać łyżką na rekę, ciasteczka formować w kulę, a następnie rozpłaszczać drugą ręką. Wykładać na blachę. Piec 8-10 minut lub do momentu, aż ciasteczka się przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić - ok 2 minuty. Wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Smacznego :)
---------------------------------------------------
Ingredients for 16 cookies:
170 g butter + extra for greased, unsalted
Half a cup of white sugar
Half of cup of fine light brown sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 1/4 cup of wheat flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon salt
4 cup of rolled oats (whole grain)
1 semi- sweet chocolate chips
All ingredients should be at room temperature.
Preheat the oven to 190 degrees C (374 F). Whip butter and sugars until smooth. Add eggs and vanilla extract and mix. In a separate bowl, sift the flour and mix with the salt, baking soda and cinnamon. Slowly add the flour to the butter and mix. Add oatmeal and chocolate chips and mix with a spoon. Grease baking sheets with butter. Soak hands in warm water. Apply a spoon on hand to form a ball, then flatten by your other hand. Place the cookies on the baking sheets. Bake 8-10 minutes or until it is golden brown. Remove from oven and let cool slightly - about 2 minutes. Put on the rack to cool completely.

Enjoy :)

No comments:

Post a Comment