Saturday, May 25, 2013

Kurczak w papryce po węgiersku/ Chicken with bell pepper in Hungarian style

Kolejne danie z kurczaka - tym razem w stylu węgierskim: z papryką, pomidorami i cebulą. Całość w gęstym sosie śmietanowym - brzmi zachęcająco? Jeśli tak to życzę smacznego !!!
------------------------
Another chicken dish - this time in Hungarian style: with peppers, tomatoes and onions. Whole in thick cream sauce - sounds great? If so, I wish you bon appetit!
 



Składniki:
4 piersi z kurczaka, każda pokrojona na 3 części
100 g masła
1,5 cebuli, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
2 średniej wielkości czerwone papryki, pokrojone w cienkie paski
3 średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego
1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki (na słodko lub pikatnie)
1 łyżka mąki
1 szkl gęstej śmietany

Na dużej patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim cebulę na lekko złoty kolor - ok 8-10 minut, mieszając co ok 30 sekund. Zdjąć z ognia i posypać przyprawami, wymieszać. Dodać kurczaka i nakryć folią aluminiową. Dusić na małym ogniu ok 2 minut. Dodać paprykę i pomidory. Wymieszać. Dusić (pod folią) kolejne 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu. W czasie duszenia przewracać piersi z kurczaka co ok 5-7 minut. W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką bardzo dokładnie - nie powinno być grudek. Wyjąć mięso. Dodać śmietanę do warzyw. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Dodać mięso i przykryć je sosem. Dusić kolejne 2-3 minuty, aż piersi będą ponownie ciepłe. Podawać z kluseczkami np.: Galuszki/Haluszki

-------------------------------------

Ingredients:
4 chicken breasts, each cut into 3 parts
100 g butter
1.5 onion, halved and thinly sliced
2 medium red bell peppers, cut into thin strips
3 medium tomatoes, diced
1/2 teaspoon salt
1 1/2 teaspoon black pepper, freshly ground
1 teaspoon sweet or hot pepper (according to preference)
1 tablespoon flour
1 glass of thick sour cream

In a large skillet heat the oil and fry the onions until light golden brown - about 8-10 minutes, stirring every 30 seconds. Remove from heat and sprinkle with seasonings and mix. Add chicken breasts and cover with aluminum foil. Simmer over low heat for about 2 minutes. Add bell peppers and tomatoes. Mix. Simmer (under aluminium foil) another 25-30 minutes, stirring from time to time. Turn chicken breast over at every 5-7 minutes. During this time, mix sour cream  with flour - the mixture should not have lumps. Take the meat out. Add cream mixture to the vegetables. Bring to boil, stirring from time to time. Add chicken breasts and cover with sauce. Simmer for another 2-3 minutes until the breasts will re-warm. Serve with little dough pieces - see Halusky

No comments:

Post a Comment