Wednesday, October 9, 2013

Mus z dyni/ Pumpkin mousse

Lubię robić przetwory ;P Dzięki nim zachowuje smaki lata i jesieni na zimę oraz mogę rozkoszować się różnego rodzaju potrawami. Dzisiaj przygotowałam bardzo prosty przepis na mus z dyni - jako podstawa do serników, sosów, zup czy dipów ;) Jeśli chcę zrobić mus z dyni to robię to na trzy sposoby: pieczenie w piekarniku lub gotowanie na parze lub gotowanie w garnku. Ze względu, iż ten trzeci jest najprostszy dla mnie, a smak jest taki sam - przedstawiam dzisiaj ten trzeci sposób.
--------------------------------------------------
I like making preserves ;P Thanks to them I try to keep summer and fall flavors for the winter and I can enjoy a variety of dishes. Today I made a very simple recipe for pumpkin mousse - as a base for cheesecakes, sauces, soups and dips ;) If I want to make pumpkin mousse I can make it in three different ways: bake in the oven or steam or boil in a pot. Because this third one is the easiest one for me - I am presenting it today.







Składniki:
4 lb / 1,8 kg dojrzałej dyni
200 ml wody

1. Dynie obrać ze skóry i z pestek oraz pokroić w kostkę o wielkości 1 inch x 1 inch/ 2,5 cm x 2,5 cm.
2. Wsypać do dużego garnka. Dodać wodę.
3. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż dynia się "rozpadnie", a nadmiar wody wyparuje. Ostudzić.
4. Przenieść dynię do blendera i zblendować.
5. Ponownie włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia.
6. Wyłożyć do wyparzonych słoików, zawekować i zapasteryzować w piekarniku (120C/ 250F przez 30 minut).

Jak wygotować słoiki? Umieść słoiki w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Umieść pokrywki w osobnym garnku z gorącą wodą. Zostaw słoiki i wieczka w wodzie, aż będą gotowe do wekowania.

Ps.: Wybór dyni jest bardzo istotny. Najlepiej wybierać dynię o jak najbardziej pomarańczowym kolorze.

---------------------------------------------------
Ingredients:
4 lb / 1.8 kg ripe pumpkin
200 ml water

1. Peel and seed pumpkin, cut into 1 inch x 1 inch / 2.5 cm x 2.5 cm cubes.
2. Put into a large pot. Add the water.
3. Cook over low heat, stirring occasionally, until the pumpkin falls apart and excessive water evaporates. Leave to cool.
4. Transfer pumpkin mixture to a blender and blend.
5. Put it back into the pot and bring to a boil.
6. Put into boiled jars, preserve and pasteurize in the oven (120C / 250F for 30 minutes).

How to boil the jars? Place jars in a large pot and cover with water. Bring to a simmer. Put lids in a separate pot of hot water. Leave jars and lids in water until ready to fill.


Ps.: Choosing a pumpkin is very important. Choose the most orange pumpkin.


5 comments:

  1. ja również je lubię.te ciepło zabarwione przetwory,skrawki przypominające o przyjemnym powietrzu muskającym ciało.

    ReplyDelete
  2. Taki prosty, a ja na niego nie wpadłam :) Dzięki!

    ReplyDelete