Monday, May 20, 2013

Stek z polędwicy w sosie winno - grzybowym/ Tenderloin steak with wine-mushrooms sauce

W weekend zakupiłam kolejne książki kucharskie ;) I właśnie dzisiaj przedstawiam jeden z przepisów z książki Cooking light - fresh food fast. Polecam, szczególnie dla tych co liczą kalorie.
-------------------------------------
At the weekend I bought next cookbooks;) And just today I present one of the recipes from the book Cooking Light - fresh food fast. I recommend, especially for people who count calories.
 



 
Składniki:
4 steki z polędwicy wieprzowej lub wołowej ( ok 1,3 cm grubości) - ja przygotowałam potrawę z wieprzowej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki oliwy
14 średnich pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 szkl czerwonego wina wytrawnego
2 łyżki masła
1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)

Na patelnię wyłożyć pokrojone grzyb. Dodać ok 1 łyżkę oliwy. Dusić  ok 3 minuty na średnim ogniu. Dodać wino i dusić do momentu, aż prawie cały płyn wyparuje. W tym czasie rozpocząć przygotowywanie steka - patrz poniżej. Zdjąć z ognia, dodać masło i rozmaryn. Wymieszać, aż masło się rozpuści.

Steki obtoczyć w soli i pieprzu. Odstawić na min 30  minut. Na rozgrzaną patelnię z oliwą (najlepiej grillowaną) położyć steki. Smażyć na średnim ogniu po ok 3 minut z każdej strony lub do pożądanego stopnia wysmażenia steku. Przełożyć na talerz.

Stek wyłożyć na talerz i polać sosem. Podawać z sałatką z pieczonych warzyw. Smacznego ;)
----------------------------------------------
Ingredients:
4 pork or beef loin steaks (about 1.3 cm / 1/2 inch thick) - I have prepared the dish with pork tenderloin
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon freshly ground black pepper
2 tablespoons olive oil
14 medium button mushrooms, sliced
1 glass of dry red wine
2 tablespoons butter
1 teaspoon rosemary (preferably fresh)

In a pan put sliced ​​mushroom. Add about 1 tablespoon of olive oil. Simmer for about 3 minutes on medium heat. Add the wine and simmer until liquid almost evaporates. At this time, start preparing steak - see below. Remove from heat, add butter and rosemary. Stir until butter is melted.

Coat the steaks with salt and pepper. Set aside for a minimum of 30 minutes. Put steaks on a hot pan with olive oil (preferably grilled). Fry over medium heat for about 3 minutes on each side or until desired degree of doneness. Transfer to a plate.

Put steak on a plate and pour the sauce. Serve with a salad of roasted vegetables. Enjoy;)

No comments:

Post a Comment