Friday, May 17, 2013

Faszerowane ziemniaki z pomidorem i papryką/ Potatoes with tomato and bell pepper

Nareszcie utęskniony piąteczek i jak zwykle trochę spraw do załatwienia w domu ... Czasu mało, więc danie było szybkie, ale bardzo pożywne i bez mięsa ;) Kto nie lubi ziemniaków .... Ja jestem ich wielkim zwolennikiem, a szczególnie faszerowanych papryką i pomidorami. Pychotka !!!
-----------------------------------
Finally Friday today and, as usual, a bit of things to do at home ... Very little time, so the dish was quick, but very nutritious and without meat;) Who does not like potatoes .... I am a big fan of them, especially with bell peppers and tomatoes. Yummy!
 

 
 
 
 
Składniki:
2 duże bądź 4 średnie ziemniaki ze skórką, wymyte
1 pomidor, sparzony, bez skórki i pokrojony w kostkę
1/2 czerwonej papryki, wymyta, bez gniazda i pokrojona w drobną kostkę
1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
10 czarnych oliwek bez pestek, pokrojone w plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki startego na tarce o małych oczkach sera cheddar z chrzanem (można zastąpić parmezanem bądź innym serem)
1 l bulionu warzywnego
sół, świeżo zmielony czarny pieprz,
1/2 łyżeczki oregano
 
Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki w mundurkach. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 minut (większe ziemniaki gotować ok 20 minut).
Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodać cebulę, pomidory i paprykę. Zmniejszyć ogień i dusić ok 3 minut. Przełożyć do miski i odstawić na bok, aż lekko się ostudzi. Wydrążyć ziemniaki. Miąższ dodać do pomidorów i papryki. Doprawić przyprawami. Napełnić ziemniaki farszem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni  (400F) i piec ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika, położyć oliwki na wierzch i ser. Wstawić do piekarnika na ok 2 minuty. Podawać na ciepło.
---------------------------------------
 
Ingredients:
2 large or 4 medium potatoes, unpeeled, washed
1 tomato, parboiled, peeled and diced
1/2 red bell pepper, washed, cut into small cubes
1/2 onion, cut into small cubes
10 pitted black olives, sliced
2 tablespoons olive oil
4 tablespoons horseradish cheddar cheese (you can substitute parmesan or other cheese), grated on small mesh
1 liter vegetable stock
Salt and freshly ground black pepper
1/2 teaspoon oregano
 
Broth bring to a boil. Add the potatoes. Reduce heat and simmer, under cover, about 15 - 20 minutes (larger potatoes - about 20 minutes).
Add onions, tomatoes and peppers in the hot pan with olive oil. Reduce heat and simmer about 3 minutes. Transfer to a bowl and set aside until cool slightly. Hollow potatoes out. Add  pulp from potatoes to tomatoes and bell peppers. Season with spices. Fill the potato. Preheat oven to 200 degrees (400F) and bake for about 35 minutes. Remove from the oven, put olives on top and cheese. Put them in the oven for about 2 minutes again. Serve warm.


 

No comments:

Post a Comment