Od momentu jak tutaj przyjechałam myślałam o moim ulubionym serniku z Cheescake-a na Sadybie - Black Forest. Był cudownie czekoladowy z wiśniami .... Pyszności. Znalazłam przepis Krafta, który trochę zmodyfikowałam, aby odpowiadał mojemu ideałowi :) Polecam ;)
----------------------------
From the moment that I arrived here, I was thinking about my favorite cheesecake from Cheesecake in Sadyba - Black Forest. He was a wonderful chocolate with cherries .... Delights. I modified a little the Kraft recipe I found. Now, it corresponds to my ideal :) I recommend;)
Składniki:20 biszkoptów lub 35-40 biszkoptow Nilla wafers, pokruszonych lub zmielonych
5 łyżek rozpuszczonego masła
4 opakowania (każde po 8 oz / 226 g) Philadelphia cream cheese, w temperaturze pokojowej
3/4 szkl cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 szkl gęstej śmietany
4 oz/ 113 g mlecznej czekolady, rozpuszczona, lekko wystudzona
2 oz / 57 g gorzkiej czekolady, rozpuszczona, lekko wystudzona
4 jajka
1 puszka (21 oz/ 595 g) czereśni bez pestek (do ciast)
max. 2 oz / 57 g czekolady mlecznej do posypania sernika, rozpuszczonej i pokruszonej na kawałki
Podgrzać piekarnik do 170 stopni C (325F). Wyłożyć papier do pieczenia na okrągłą formę do ciasta o średnicy 26 cm. Zmiksować ciastka z masłem. Wyłożyć na dno formy, wyłożonej papierem. Włożyć do piekarnika i piec ok 10 minut.
Wyjąć dużą miskę. Ubić ser z cukrem i wanilią. Dodać śmietanę i czekolady. Wymieszać, aż składniki się połączą. Dodawać po 1 jajku, każdorazowo po dodaniu wymieszać do połączenia masy. Wylać na zmielone ciastka. Wstawić do piekarnika na 55 minut - 1h lub do tzw. suchego patyka. Ostudzić. Włożyć do lodówki na 4 h lub na noc. Wyjąć z formy. Położyć kawałki czekoladowe i czereśnie na wierzch.
Oryginalny przepis Kraft-a składał się z 20 ciasteczek Oreo, 1 szkl cukru, 3 łyżek masła, jedynie mlecznej czekolady oraz dodatkowo bita śmietana (ok 2 szkl) położona na wierzchu zamiast czekolady. Pieczony był w prostokątnej formie (13``x 9``/ 33 cm x 23 cm) przez 40 minut.
--------------------------------------------------------
Ingredients:
35 - 40 Nilla wafers biscuits or 20 soft biscuits, crushed or ground
5 tablespoons melted butter
4 packages (each 8 oz / 226 g) Philadelphia cream cheese, at room temperature
3/4 of glass sugar
1 tablespoon vanilla extract
1 glass of thick cream
4 oz / 113 g milk chocolate, melted and slightly cooled down
2 oz / 57 g dark chocolate, melted and slightly cooled down
4 eggs
1 can (21 oz / 595 g) pitted cherries (for cakes)
max. 2 oz / 57 g milk chocolate cheesecake for sprinkling, melted and crushed into pieces
Preheat oven to 170 degrees C (325F). Put baking paper in a circular baking pan with a diameter of 26 cm. Mix biscuits with butter. Put them on the bottom of the pan, lined with paper. Put in the oven and bake for about 10 minutes.
Take a large bowl. Whip cheese with sugar and vanilla. Add the cream and chocolate. Stir until the ingredients are combined. Add eggs, 1 at a time, beating after each just until blended. Pour over crust. Put in the oven for 55 minutes - 1 hour or until center is almost set. Leave to cool. Put in the fridge for 4 hours or overnight. Lift cheesecake from the pan. Place the pieces of chocolate and cherries on top.
The original Kraft recipe consisted of 20 Oreo cookies, 1 glass of sugar, 3 tablespoons butter, only milk chocolateand and additionally whipped cream (about 2 cup) put on the top, instead of chocolate. Cheese cake was baked in a rectangular mold (13 `` x 9 `` / 33 cm x 23 cm) for 40 minutes.
Wow, wygląda świetnie;))
ReplyDeletePysznie:)
ReplyDeleteObłędny :)
ReplyDeleteNo takiego to jeszcze nie jadłam, pyszności :)
ReplyDeleteDziękuję Wam za mile komentarze ;)
ReplyDelete