Monday, March 25, 2013

Ciasto na tartę/ Tart dough

Znalazłam bardzo fajny przepis w necie na ciasto na tartę. Trochę go zmodyfikowałam i jest super ;P
-----------------------------------
I found a very nice recipe on the web for the tart dough. I modified it a bit and it is great: P
 

 
Składniki:
250 g mąki (1,5 szklanki)
1 jajko
150 g masła
20 ml wody
szczypta soli
oliwa do nasmarowania naczynia

Mąkę wymieszać z pokrojonym na kawałki masłem. Dodać sól i zagnieść. Dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto (ja zagniatam w większej misce, ale jak najbardziej można na stolnicy). Schować na 1 h do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyłożyć na blachę. Nakłuć widelcem.
------------------------------------------
Ingredients:
250 g of flour (1.5 cups)
1 egg
150 g of butter, unsalted
20 ml of water
pinch of salt
olive oil to grease ovenproof dish

Mix flour with butter, chopped into pieces. Add salt and knead. Add egg and water. Knead the dough (I knead in a larger bowl, but you can also knead on the pastry board). Put for 1 h in the refrigerator. After removing from the refrigerator, roll out to a thickness of 0.5 cm. Put on ovenproof dish. Prick with a fork.




2 comments:

  1. rozumiem, że przy wodzie wkradł się błąd i chodzi o 200 ml ? :) zaraz zabieram się do pieczenia, to bardzo fajny, prostu przepis i mam nadzieję, że nic nie zepsuję :) serdecznie pozdrawiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Powinno byc 20 ml - przepraszam za moj blad i juz poprawiam :)

      Delete