Thursday, March 21, 2013

Kurczak w jogurcie/ Chicken in yogurt

Co byście powiedzieli na danie drobiowe - kurczaka w jogurcie. Trochę mało znane połączenie o troche orientalnym smaku. Mi osobiście posmakowało.
----------------------------
What would you say about the chicken in yogurt. Not well known connection with some oriental flavor. Personally, I like it.
 

 
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz (świeżo zmielony)
przyprawa do mięsa
4 ząbki czosnku - wyciśniętego przez praskę (ważne aby grudki nie były wyczuwalne)
1 cytryna
1 torebka kaszy gryczanej (100g)

Pierś z kurczaka wymyć, podzielić na mniejsze kawałki (1 pierś dzielę na 3 części) i natrzeć przyprawą do mięsa. Odstawić na pół godziny. W miseczce wlać jogurt, wsypać pozostałe przyprawy, czosnek. Wycisnąć cytrynę i przelać sok do miseczki z jogurtem. Całość wymieszać. Natrzeć kurczaka jogurtem, przełożyć do naczynia. Zalać pozostałym sosem. Przykryć naczynie i wstawić na noc do lodówki. Następnego dni wyjąć z lodówki, ułożyć w piekarniku z programem termoobieg na 150 stopni C. Piec 15-20 minut. Gdy jogurt zacznie się przypiekać można zmniejszyć temperaturę na niższą i wydłużyć o 5 minut pieczenie. Kurczaka można również usmażyć na patelni z grillem lub na grillu.
Kaszę gryczaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka podawać z kaszą.
-------------------------------------
Ingredients:
1 double chicken breast
1 cup plain yogurt
1 teaspoon of curry
1 teaspoon of of cumin
1/2 teaspoon dried thyme
pepper (freshly ground)
seasoning for meat
4 cloves of garlic - squeezed
1 lemon
1 bag of buckwheat groats (100g)

Wash chicken breast, split into smaller pieces (one breast cut into 3 parts) and rub the seasoning for the meat. Set aside for half an hour. In a bowl, add the yogurt, remaining spices and garlic. Squeeze the lemon and pour the juice into a bowl of yogurt. Mix.
Rub chicken with prepared sauce and pu it in a dish. Pour the remaining sauce. Cover the dish and put in the refrigerator for the night. The next day remove from the refrigerator, place it in the oven with hot air program (convection) with  at 150 degrees C. Bake for 15-20 minutes. When the yogurt begins to scorch - reduced to a lower temperature and lengthen baking about 5 minutes. You can also fry the chicken in a frying pan with a grill or on a grill.
Buckwheat groats prepared in accordance with the instructions on the package.
Chicken served with buckwheat.

No comments:

Post a Comment