Dawno nie robilam niczego z papryką, więc musiałam dzisiaj to zmienić. Poniżej przedstawiam danie mojego pomysłu. Życzę smacznego.
-----------------------------
I have not done anything with bell peppers so far, so I had to change it in the morning. Below I present the dish, invented by me. Bon appetit.
Składniki - farsz z kurczaka:
4 większe papryki
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 pierś z kurczaka (pojedyncza), pokrojony w drobną kostkę
3 duże pieczarki pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
3/4 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
6 łyżek oliwy z oliwek
1/2 małego bakłażana pokrojonego w drobną kostkę
8 łyżek przecieru pomidorowego
Składniki - farsz z łososia:
3 większe papryki
1/2 cebuli pokrojona w drobną kostkę
250 g łososia, pokrojonego w drobną kostkę
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
1/4 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
4 łyżek oliwy z oliwek
1/2 małego bakłażana pokrojonego w drobną kostkę
6 łyżek przecieru pomidorowego
Składniki wymieszać w oddzielnych miskach (farsz z kurczaka oraz farsz z łososia). Dodać przyprawy według uznania. Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą. Papryki podzielić na połówki i oczyścić, a następnie nasmarować je oliwą, solą i zmielonym pieprzem. Nafaszerować farszem papryki i włożyć do żaroodpornego naczynia/ naczyń. Na wierzch polać przecier pomidorowy (1 łyżka na połówkę papryki). Posypać oregano i tymiankiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec 45 minut.
---------------------------------
Ingredients - Chicken filling:
4 larger bell pepper1 onion, cut into small cubes
1 chicken breast (single), cut into small cubes
3 large champignons, cut into small cubes
2 cloves garlic (squeezed)
3/4 boiled buckwheat bag
spices: salt, pepper, oregano, thyme, basil
6 tablespoons olive oil
1/2 small eggplant cut into small cubes
8 tablespoons of tomato paste
Ingredients - Salmon filling:
3 larger bell pepper
1/2 onion cut into small cubes
250 g salmon, cut into small cubes
1 clove garlic (crushed)
1/4 bag boiled buckwheat
spices: salt, pepper, oregano, thyme, basil
4 tablespoons olive oil
1/2 small eggplant cut into small cubes
6 tablespoons of tomato paste
Mix ingredients in separate bowls (chicken and salmon stuffing). Add spices to taste. Grease a heatproof bowl with olive oil. Split bell pepper in half and clean, then grease them with oil, salt and ground pepper. Fill them and put in ovenproof dish. Pour tomato paste on the top (1 tablespoon per half bell pepper). Sprinkle with oregano and thyme. Preheat oven to 180 degrees F. Bake for 45 minutes.
Na pewno się skuszę, tylko zrobię z tego wersję wegetariańską;)
ReplyDelete