Po 5 dniach przygotowywania zakwasu - upiekłam kolejny chleb, tym razem z ziarnami słonecznika. Przepis znaleziony został w sieci - ale niestety nie mam nazwy tej strony:( Po jego skosztowaniu... polecam gorąco.
---------------------------------
After 5 days of sourdough preparation - baked bread again, this time with sunflower seeds. Recipe was found on the net - but unfortunately I do not have the name of this website: (After tasting ... strongly recommend.
Składniki:
150 ml zakwasu żytniego
1,5 szklanki maki pszennej (może być chlebowa)
1,5 szklanki mąki razowej
300 ml wody letniej (przegotowanej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
3 łyżki pestek słonecznika (mogą też być dyni)
oliwa (do smarowania)
Wymieszać zakwas z drożdżami i wodą. Dodać sól, a następnie powoli dodawać mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Dodać pestki ze słonecznika i wymieszać.
Posmarować czystą miskę oliwą i przełożyć ciasto. Przykryć folią spożywczą natłuszczoną oliwą. Odstawić na 2h. Uformować bochenek z ciasta, posmarować oliwą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej ciasto i posypać mąką na wierzchu. Odstawić na 1 h. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Piec 40 minut.
------------------------------
Ingredients:
150 ml of srye ourdough1.5 cups white or bread flour
1.5 cups of wholemeal flour
300 ml of warm water (boiled, but not hot)
1 teaspoon salt
1 teaspoon instant yeast
3 tbsp sunflower seeds
olive oil (to grease)
Grease a clean bowl with olive oil and put the dough in. Cover with plastic wrap, greased with olive oil. Set aside for 2 hours. Shape into a loaf and grease it with oil. Put baking paper on baking sheet, then put formed dough on it and sprinkle on the top of the flour. Set aside for 1 hour Preheat oven to 210 degrees C. Bake for 40 minutes.
No comments:
Post a Comment