Tuesday, March 26, 2013

Ciasto drożdżowe/ Polish yeast cake

Ze wględu, iż niedługo święta Wielkanocne zrobiłam wczoraj ciasto drożdżowe :P Może powinnam babkę, ale niestety nie mam na nią formy ;)  Przepis znalazłam w internecie i faktycznie jest ok ;P Smacznego
--------------------------------------------
Considering the fact that the Easter holidays soon  I made polish yeast cake yesterday: P Maybe I should "babka", but unfortunately I do not have baking pan on it;) I found a recipe on the web and really it's ok: P Bon Appetit
 
 



 
Składniki:
1,7 szklanki mąki (niecałe 2 szklanki)
30 g drożdży świeżych
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do drożdży
70 g masła roslinnego lub zwykłego
1/2 szklanki rodzynek
kilka kropel aromatu np. migdałowego

Rodzynki zalać wodą, aby napęczniały. Rozpuścić masło w rondelku. Żółtka utrzeć z cukrem. Drożdże rozpuścić w mleku i 1 łyżce cukru. Odstawić na 5 minut. Pozostałe składniki i drożdże wlać do miski z żółtkami i całość wymieszać. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką tak, jakby się chciało nabrać jak najwięcej powietrza w cieście. Odstawić do wyrośnięcia na ok 2 h (ja podgrzewam lekko piekarnik  i wstawiam tam ciasto, aby mogło swobodnie rosnąć). Nasmarować formę masłem. Przelać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach C prrzez ok 25 minut. Gdy wierzcch się zarumieni, przykryć folią aluminiową. Ciasto można polać lukrem przed podaniem.

Przepis pochodzi z Kotlet.tv z lekką moją modyfikacją.
------------------------------
Ingredients:
1.7 cups of flour
30 g of fresh yeast
3 egg yolks
1 egg
1/2 cup milk
1/2 cup sugar + 1 teaspoon of the yeast
70 g butter, unsalted
1/2 cup raisins
a few drops of almond extract
Raisins cover with water to swell. Melt butter in a saucepan. Whip egg yolks with sugar. Dissolve the yeast in the milk and 1 teaspoon sugar. Set aside for 5 minutes. Pour remaining ingredients and yeast into the bowl with the egg yolks and mix. Stir with a wooden spoon as if you want to take as much air in the batter. Set aside to rise for about 2 hours (I heat a little up the oven, and place dough there that could easily grow). Grease baking pan of butter. Put the dough into the baking pan. Bake at 180 degrees C for about 25 minutes. When the top will be golden brown, cover with aluminum foil. You can pour the cake frosting before serving.

The recipe comes from my Kotlet.tv with a slight modification.


No comments:

Post a Comment