Wednesday, March 27, 2013

Chleb bez zagniatania z suszonymi pomidorami i pieprzem/ No knead bread with sun-dried tomatoes and black pepper

Kolejny chlebek został zrobiony :P Anne R pokazała mi świetny przepis na chleb bez zagniatania, który został ogłoszony najlepszym chlebem w Stanach (chleb Jima Laheya). Więc jak nie spróbować go zrobić ... Jest przepyszny.
------------------------------------
Another bread was made: P Anne R showed me a great recipe for bread without kneading, which was announced as the best bread in the United States (Jim Lahey`s no-knead bread). So, how not to try to do it ... It is delicious.




 
Składniki:


400 g (3 szklanki) mąki
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży
świeżo zmielony czarny pieprz
300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody
6 suszonych pomidorów, pokrojonych w kostkę

Mąkę przesiać. Składniki wymieszać w misce przez około 30 sekund, a następnie odstawić ciasto w misce w ciepłe miejsce na 12-18h.
Przełożyć ciasto na ściereczkę bardzo dokładnie obsypaną mąką i oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka, tak aby stworzyły kulę. Przełożyć łączeniem w dół do miski i zostawić na około 1-2 h.
Pół godziny przed końcem podwajania objętości ciasta należy rozgrzać piekarnik z wstawionym do niego garnkiem żeliwnym lub żaroodpornym z przykrywką. Wyjąć naczynie i przełożyć ciasto tak, aby było łączeniem do góry. Po 20 minutach zdjąć przykrywkę i piec kolejne 15-20 minut. Gdy chleb za szybko się rumieni można przykryć go folią aluminiową.

Inspiracja: "My Bread: The Revolutionary No-Work, No-Knead Method"  Jim Lahey
----------------------------------------------------
Ingredients:
400 g (3 cups) flour
1 teaspoon salt
3/4 teaspoons active dry yeast
freshly ground black pepper
300 g (1 and 1/3 cup) cold water
6 sun-dried tomatoes, diced

Sift the flour. Mix ingredients in a bowl for about 30 seconds, and put the dough in the bowl in a warm place for 12-18h.
Put the dough on a cloth sprinkled with flour and fold the dough into the sides so as to form a ball. Put the merger down into the bowl and leave for about 1-2 hours. Half an hour before the end of doubling the volume of the cake, preheat oven inserted into the cast-iron or ovenproof pot with a lid. Remove the bowl and put the dough so that it is merger up. After 20 minutes, remove the lid and bake for another 15-20 minutes. When the bread browns too quickly, you can cover it with aluminum foil.
 

Inspiration: "My Bread: The Revolutionary No-Work, No-Knead Method" Jim Lahey

No comments:

Post a Comment