Tuesday, March 12, 2013

Tort cappuccino/ Cappuccino layer cake

Dużymi krokami zbliżają się 2 urodziny mojej córeczki. Jest to najodpowiedniejszy czas na wypróbowanie przepisów na torty, aby wybrać ten właściwy. Pierwszy - tort Cappuccino ;P
---------------------
My daughter's 2nd birthday soon. It is the most appropriate time to try out recipes for cakes to choose the right one. The first - Cappuccino layer cake :P
 

 

 
 
 
Przepis na stronie: Kwestia Smaku
 
Spód:
100 g masła
2 jajka
170 g cukru
180 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka

Krem:

4 żółtka
170 g drobnego cukru do wypieków
500 g sera mascarpone
2 łyżeczki żelatyny w proszku
4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
100 ml wody
3 łyżki likieru amaretto
300 ml śmietany kremówki

Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło.
Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy.
Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.
Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.
 
Osobiście wole tort z dwóch warst ciasta a nie trzech - co widać na moich zdjęciach ;P
---------------------------------
Sponge cake:
• 100 g butter
2 eggs
• 170 grams of sugar
• 180 g flour
• 2 teaspoons baking powder
• 100 ml milk

Cream:
4 egg yolks
• 170 grams of sugar for baking
• 500 g mascarpone cheese
• 2 teaspoons gelatin powder
4 tablespoons instant coffee
• 100 ml of water
3 tablespoons amaretto liqueur
• 300 ml thick cream

Additionally:
3 tablespoons cocoa, 3 tablespoons granulated sugar
 
Preparation:
Set oven to 175 degrees. Grease with butter  a form with a diameter of 21 or 22 cmand sprinkle with bread crumbs. Melt butter and cool.
Beat the eggs with the sugar. Sift together flour, baking powder directly to the whipped mass. Gently mix. Slowly pour the milk while stirring, and then the melted butter. Pour into prepared baking pan.
Bake for 25 - 30 minutes in the oven (lower part of oven) until the top is browned. Cool, remove from the baking pan and cut into 3 thin parts.
Beat the egg yolks with the sugar. Stir in mascarpone cheese.
Dissolve gelatin in a little hot water. In a saucepan, mix the coffee with water, add the gelatin and heat, stirring until gelatin is dissolved. Remove from heat and add the liqueur. Whip cream to stiff cream and mix with mascarpone.• Place the first part of the sponge cake on the bottom of the baking pan. Soak the coffee liqueur mixture and spread 1/3 of the cream. Fasten the ring of baking pan. Repeat with the rest of the sponge cake. Mascarpone cream should be on top of the cake. Sift cocoa and powdered sugar through a sieve over the cake. Put the cake in the refrigerator. Put it into the freezer for an hour before serving.
 

 

 

 

No comments:

Post a Comment