Thursday, March 7, 2013

Gołąbki/ Stuffed Cabbage

Czas na danie z polskiego menu: gołąbki. Przyznam, iż od dawna ich nie robiłam, gdyż uważałam, że są trudne do wykonania. I to był mój błąd. Dawno tak mi nie smakowały jak dziś. 
------------------------------
Time for dish from Polish menu: stuffed cabbage. I admit that for a long time I have not done them, because I thought they are too difficult. And that was my mistake. Yummy.




  
Składniki:
1  główka kapusty

2 l bulionu
0,5 l sosu pomidorowy
2 łyżki oleju

 
Farsz z mięsa mielonego:
1 kg mięsa mielonego
2 torebki białego ryżu (200g)
2 cebule (drobno pokrojone w kostkę)
3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
sól, pieprz, ostra papryka
1 jajko
 
Inne farsze i sposób ich wykonania - patrz http://my-simple-cuisine.blogspot.com/2013/03/zapiekana-papryka-z-kurczakiem-lub.html

Przygotowanie farszu z mięsa mielonego:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Cebulę siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli. W misce mieszamy wszystkie składniki z farszu. Dodajemy przyprawy według uznania i odstawiamy na bok.

Przygotowanie gołąbka:
Z kapusty usuwamy nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i ddzielamy kolejne liście. Uwaga: kapusta jest gorąca. Osuszamy liście. Uwaga: brzydkie liście zostawiamy i układamy je na dnie brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki.
Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w brytfance jeden obok drugiego. Zalewamy bulionem, tak, żeby gołąbki były przykryte. Na wierzch polewamy ok 150 g sosu pomidorowego. Podgrzać piekarnik do 190 stopni C i piec ok 1,5 -2 h. Podawać z sosem pomidorowym.
-------------------------------------------

Ingredients:
1 head of cabbage
12liter of broth
0,5 liter of tomato sauce
2 tablespoons of oil

Stuffing of ground meat:
1 kg ground meat
2 bags of white rice (200g)
2 onions (diced)
3 cloves garlic (squeezed)
salt, pepper, hot pepper
1 egg

Other fillings - see http://my-simple-cuisine.blogspot.com/2013/03/zapiekana-papryka-z-kurczakiem-lub.html

Preparing the stuffing of ground meat:
Cook rice according to package instructions. Cool down. Chop the onion and fry in oil until tender. Mix all ingredients of the filling in a bowl. Add the spices and set aside.

Preparation stuffed cabbage:
Remove a cabbage root with knife and put the cabbage in boiling water for at least 10 minutes. After this time, remove it and separate next leaves. Note: The cabbage is hot. Dry leaves. Note: leave the ugly leaves - will be used to cover the bottom of an ovenproof dish.
For each leaf we put a portion of stuffing and roll up from the base. Wrap the edges of the leaf. Put stuffed cabbage side by side in an ovenproof dish. Pour broth, so that the stuffed cabbage are covered. Pour 150 g of tomato sauce on the top. Preheat oven to 190 degrees C and bake for about 1.5 -2 hours. Serve with tomato sauce.


No comments:

Post a Comment