Wednesday, March 6, 2013

Szarlotka/ Apple pie

Dzisiaj na specjalne zamówienie - szarlotka według przepisu mojej mamy ;P Smacznego
-------------------------
Today on special request - apple pie according to my mom`s recipe : P Enjoy


 
 
 
Składniki:
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny (kostka o 250g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
1 łyżeczka ekstraktu rumowego lub waniliowego
20 dużych jabłek
4 jajka (2 całe i 2 żółtka)
4 łyżki cynamonu (nie jest obowiązkowy)
6 łyżek wody

Margarynę posiekać z  mąką, wsypać cukier, cukier waniliowy,  jajka, proszek do pieczenia i zapach. Zagnieść ciasto, aż nie będzie się lepiło do rąk. Jeśli się lepi - należy powoli dodawać jeszcze mąki. Ciasto podzielić na 2 kawałki w proporcji 2/3 i  1/3. Rozwałkować 2/3 ciasta. 1/3 część ciasto włożyć  do zamrażalki na min 30 minut.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd i pokroić w kostkę. Przesypać do garnka i z 6 łyżkami wody gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną, mieszając drewnianą łyżką. Ostudzić. Dodać cynamon i wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć rozwałkowane ciasto na spód i po bokach. Następnie wyłożyć jabłka. Wyłożyć pozostałe ciasto z zamrażalki. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć je bezpośrednio na wyłożone jabłka. Piec przez ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
----------------------------------
Ingredients:
3/4 cup of sugar
3 cups of flour
3/4 margarine (188g)
1.5 teaspoons baking powder
1 package vanilla sugar (16g)
1 teaspoon rum or vanilla extract
20 large apples
4 eggs (2 whole and 2 yolks)
4 tablespoons of cinnamon (not mandatory)
6 tablespoons water

 Chop the margarine with flour, add the sugar, vanilla sugar, eggs, baking powder and extract. Knead the dough until it will not be glued to your hands. If the sticky - add more flour. Divide the dough into two pieces in a proportion of 2/3 and 1/3. Roll out 2/3 of dough. Third put in the freezer for a minimum of 30 minutes.
Peel apples, clean the seeds and cut into cubes. Place into a pot with 6 tablespoons of water and simmer until soft, stirring with a wooden spoon. Cool. Add the cinnamon and mix.
Grease baking tray. Put rolled dough on the baking tray and sides. Then put apples on the dough. Take out remaining dough from freezer. Grate the dough on a large mesh grate directly on the apples. Bake for about 1 hour at 180 degrees C.
 

No comments:

Post a Comment