Friday, March 15, 2013

Bułeczki drożdżowe z białym serem/ Buns with cream cheese

Czy pamiętacie smak bułeczek drożdżowych z serem? Dla mnie to smak z dzieciństwa, kiedy takie bułki były największym przysmakiem dzieci :P Dzisiaj zapragnęłam właśnie wrócić do tamtych czasów. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam cudowny przepis właśnie na takie bułeczki. Zmieniłam jednak nadzienie z serem - gdyż nie mogłam znaleźć polskiego białego sera :( Wyszły wyśmienicie a wspomnienia wróciły .... :)
------------------
Do you remember the taste of buns with cream cheese? For me it is the taste of my childhood, when the buns were the greatest delicacy for children: P Today I wanted to go back to those times. I looked through recipes on the internet and I found a wonderful recipe. But I prefer my own recipe for filling with cream cheese - I could not find a Polish white cheese ;(
They came out perfectly and the memories came back .... :)






Przepis na ciasto pochodzi z tej strony
 
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej (3,5 szklanki) - ja dodałam 4 cups
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
2 jajka
50 g masła
1 szklanka mleka
szczypta soli

Składniki na nadzienie (oryginalny):
50 dag twarogu białego półtłustego
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na nadzienie (mój przepis):
75 dag serka białego Philadelfia
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
rozbite jajka do posmarowania bułeczek

Wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka i odstawić na kilka minut, aż zaczną pracować.
Mleko lekko podgrzać z masłem, cukrem i solą. Połączyć z jajkami. Dodać do mąki wymieszanej z zaczynem. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem, odstawić na kolejne 30 minut.

Nadzienie: wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera. Spróbować celem określenia poziomu słodkości - wg. własnego uznania. W przypadku, gdy jest za mało słodki - dodawać po łyżce cukru, aż do uzyskania właściwego stopnia słodkości.

Gdy bułki wyrosną - zrobić wgłębienie na środku bułki dnem od małej szklaneczki lub literatki. Włożyć nadzienie łyżeczką - im więcej tym lepiej.
Posmarować bułki rozkłóconym jajkiem.
Piec 15 - 20 minut w 200 stopniach C.
------------------------------
Ingredients for the cake:
600 g of wheat flour (3.5 cups) - I added 4 cups
20 g of fresh yeast
40 g sugar
2 eggs
50 g of unsalted butter
1 cup of milk
pinch of salt

Ingredients for the filling (the original):
50 dag of white cheese
3 tablespoons sugar
2 egg yolks
1 packet of vanilla sugar (16g)
 Ingredients for the filling (my recipe):
50 dag of white cheese Philadelfia
1/2 cup of powdered sugar
3 egg yolks
1 packet of vanilla sugar

 Lightly beaten egg for brushing buns
 
Mix the yeast with a bit of sugar and milk and set aside for a few minutes until they start to work.
Heat  gently the milk with butter, sugar and salt. Combine with eggs. Add the flour mixed with yeast. Knead the dough for a few minutes. Put it in a bowl, cover with a cloth and set aside for 2 hours.
After this time form round buns, place on a baking tray lined with baking paper or greased with butter and set aside for another 30 minutes.

Filling: Mix all ingredients using mixer. Try to determine the level of sweetness. If there is not enough sweet - add an additional spoon of powdered sugar until degree of  sweetness will be appropriate.

When the buns grow - make a recess in the middle of buns with a small glass. Put the filling - the more the better.
Brush buns with lightly beaten egg.
Bake for 15 - 20 minutes at 200 degrees C.

 

No comments:

Post a Comment