Thursday, March 21, 2013

Sernik z groszkami czekoladowymi/ Chocolate chip cheesecake

Poniżej przedstawiam kolejny przepis z amerykańskich serników. Bardzo prosty, a samo wykonanie nie zabrało mi nawet 10 minut :P Smacznego ;)
-------------------------------
Below I present the next recipe for American cheesecake. Very simple - making it did not take me even 10 minutes: P Bon Appetit;)
 


 
 
Przepis pochodzi z książki: Best Loved Philadelphia recipes
 
Składniki:
2 opakowania kremowego serka białego Philadelphia (8oz/ 226g) - cream cheese
1/2 szklanki cukru
1/1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
3/4 szklanki miniaturowych średnio- słodkich czekoladowych kawałków (groszków), porojonych
1/2 opakowania biszkoptów, pokruszonych drobno
Dodatkowo dodałam 1 kieliszek likieru
 
Piekarnik nagrzać do temeratury 180 stopni C. Ubić serek biały z cukrem i wanilią. Dodać jajka i nadal ubijać. Dodać 1/2 szklanki groszków i wymieszać łyżką. Okrągłą blachę nasmarować masłem i rozłożyć po bokach  na dnie pokruszone biszkopty. Przelać masę do blachy. Na wierzch położyć pozostałe groszki (ok 1/4 szklanki). Włożyć do piekarnika na 40 minut. Ostudzić. Włożyć do lodówki na min 3 h.
-----------------------------------------------
The recipe comes from a book: Best Loved Philadelphia recipes
Ingredients:
2 pkg (8 oz each) Philadelphia Cream  Cheese, softened
1/2 cup sugar
1/2 tsp vanilla
2 eggs
3/4 cup mminature semi-sweet chocolate chips, divided
1 Nelly Pie crust (6oz)
Additionally I added 1 shot glass of liqueur
Preheat oven to 350 F. Beat cream chesse, sugar and vanilla until well blended. Add egss, mix just until blended. Stir 1/2 cup of the chips.
Pour into crust. Sprinkle with remaining 1/4 cup chips.
Bake 40 min. Cool. Refrigerate 3 hours.
 
 

No comments:

Post a Comment