Friday, March 15, 2013

Tort kakaowy/ Cocoa layer cake

Dzisiaj są urodziny mojej kochanej córci. Z tej okazji przygotowałam dla niej coś specjalnego - tort kakaowy wg. przepisu mojej mamy. Pyszności.
--------------------------
Today is the birthday of my beloved daughter. For this occasion I prepared something special for her -  cocoa layer cake according to my mom`s recipe. Delicious.
 
 




 
 
 
Składniki;
Biszkopt
Krem
Fondant - lukier plastyczny
Barwniki
 
Przepis na biszkopt znajdziecie na moim blogu - Prosty biszkopt
Poncz do nasączenia biszkoptu - taki sam jak w przypadku Tiramisu. Gdy ciasto jest przygotowywane wyłącznie dla dzieci - namaczam je wodą z cytryną lub z ekstraktem np.: waniliowym.
 
Krem:
3 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy (16g)
1 szklanka mleka
Ubić jajka z cukrem. Zagotować mleko. Wlać masę z jajkami do gotującego się mleka. Dodać cukier waniliowy. Mieszać do momentu, aż powstanie budyń. Wyłączyć i odstawić, aż ostygnie.
 
1 kostka masła roślinnego (200g)
1 kostka masła extra (200g)
1/2 kostki margaryny (125g)
Połączyć składniki i zmiksować, aż ładnie się połączą.
Do masy z masłem dodawać po 1 wcześniej przygotowanego budyniu - cały czas miksując. Na końcu dodać 3 łyżki kakao.
 
Biszkopt przekroić na dwie części. Odkroić górną część biszkoptu - czapkę, tak, aby biszkopt był równy.
Na dnie tacy układamy pierwszy blat. Nasączamy ponczem i smarujemy 1/2 kremu. Powtarzamy czynność. Krem rozsmarowujemy na górze oraz po bokach.
Na krem kładziemy przygotowany (rozwałkowany i zabarwiony) lukier plastyczny oraz układamy przygotowane wcześniej z lukru plastycznego dekoracje. Patrz Dekoracje z lukru
Lukier plastyczny można zastąpić wiórkami kokosowymi lub rozgniecionymi orzechami włoskimi posypanymi na wierzcchu i po boku tortu.
-------------------------
Ingredients:
Sponge cake
cream
Fondant
Dyes

The recipe for sponge cake can find on my blog - Simple sponge cake
The Punch to soak sponge cake - the same as in Tiramisu. When the cake is prepared for children - should be soaked with water and lemon or  vanilla extract.

Cream:
3 eggs
1 cup of sugar
vanilla sugar (16g)
1 cup of milk
Beat the eggs with the sugar. Boil the milk. Pour the eggs into the boiling milk. Add vanilla sugar. Stir until will turn pudding. Turn off and set aside to cool.

1 block of vegetable butter (200g) - unsalted
1 block of extra butter (200g) - unsalted1/2 block of margarine (125g) Combine ingredients and mix until well combined.
Gradually add pudding - all the while mixing. Finally, add 3 tablespoons of cocoa and mix until blended.

Cut the sponge cake into two parts. Cut the top of the sponge cake - "a cap", so that the sponge was equal.
At the bottom of the tray arrange the first counter. Soaked with punch and put half of the cream. Repeat this step. The cream is placed on the top and sides of cake.
Put fondant on the cream, prepared earlier and arrange previously prepared of fondant decorations. See Fondant decoration
Fondant can replace coconut or crushed walnuts sprinkled on top and on the side of the cake.






No comments:

Post a Comment