Friday, March 1, 2013

Ryż z kurczakiem, przegrzebkami i bakłażanem/ Rice with chicken, dry sea scallops and eggplant

Kto z Was jadł przegrzebki (małże św. Jakuba)? Ja osobiście próbowałam z nimi potrawy może z 3 razy w życiu. Dlaczego nie spróbować wymieszać ich z mięsem i dodać warzyw ... No właśnie. W ten sposób wpadłam na pomysł poniższego dania. Wyszło wyśmienicie. Smacznego :P
----------------------------------
Have you ever eaten scallops (St. Jacob`s mussels)? Personally, I tried them maybe 3 times in my life. Why do not you try to mix them with meat and vegetables ... That's it. In this way, I had the idea the following meal. This is great. Enjoy: P
 

 
 
 Składniki:
30 dag przegrzebków
1 pierś z kurczaka
1 torebka ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g gęstego sosu pomidorowego lub pomidorów z puszki wraz z sosem
sól, pieprz
przyprawy do mięsa
oregano, bazylia,
4 ząbki czosnku
6 dużych pieczarek
1 mała cebula
1 mały bakłażan
1/2 - 1 szklanka wody
 
Na dużą patelnię wlać oliwę i podgrzać. Cebule pokroić w kostkę i przenieść na rozgrzaną patelnię - smażyć do  zeszklenia. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku a następnie pokrojonego w kostkę i posolonego bakłażana. Po ok 10 minutach dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż bakłażan i pieczarki będą miękkie.
Pierś z kurczaka pokroić w paski. Przegrzebki pokroić w paski lub kostkę. Całość przyprawić przyprawami do mięsa, solą, pieprzem, oregano i bazylią. Przełożyć do oddzielnego garnka. Dusić wraz z wodą na wolnym ogniu. Dodać sos pomidorowy - nadal dusić przez ok 15 minut.
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podawać: ryż, bakłażan z pieczarkami i cebulą, kurczak z przegrzebkami i sosem. Całość posypać oregano.
 
Ps. Danie może być jedynie w wersji z kurczakiem lub przegrzebkami. Ja wolę je razem.
-----------------------------------------------
Ingredients:
30 grams of scallops
1 chicken breast
1 bag of rice
2 tablespoons olive oil
250 g thick tomato sauce or canned tomatoes with sauce
salt and pepper
spices for meat
oregano, basil,
4 cloves of garlic
6 large champignon
1 small onion
1 small eggplant
1/2 - 1 cup water
In a large frying pan pour olive oil and heat. Dice the onions and put into hot pan - fry until soft. Add pressed out garlic cloves and diced and salted eggplant. After about 10 minutes, add the diced champignon. Cook until the eggplant and mushrooms are tender.
Chicken breast cut into strips. Scallops cut into strips or cubes. Season with spices to the meat, salt, pepper, oregano and basil. Put it into a pan. Simmer with water. Add tomato sauce - continue to simmer for about 15 minutes.
Boil the rice according to the instructions on the package.
Serve: rice, eggplant with mushrooms and onions, chicken with scallops and sauce. Sprinkle with oregano.

Ps. The meal can be served only with chicken or scallops. I prefer them together.


 
 

No comments:

Post a Comment