Sos marinara jest jednym z bardziej znanych sosów na świecie, który pochodzi z Włoch ;) Osobiście znam jego kilka wersji, ale poniższy przepis jest dla mnie najprostszym ;) Lubię go jako dodatek do pizzy, makaronów czy dań mięsnych i owoców morza.
----------------------------
Coming from Italy, marinara sauce is one of the most famous sauces in the world ;) Personally, I know its several different versions, but this recipe is the easiest to make for me;) I like it with pizza, pasta and meat dishes and seafood.
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli, drobno posiekanej
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 szkl passaty pomidorowej
1/2 szkl czerwonego wina, wytrawnego
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo startego czarnego pieprzu
6 łyżeczek suchej bazylii
1. Do rozgrzanego z oliwą rondla dodać cebulę i czosnek. Smażyć ok 4-5 minut na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka, mieszając od czasu do czasu.
2. Dodać passatę, wino, ocet, sól, pieprz i bazylię, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Dusić przez ok 20 minut, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.
Smacznego!!!
--------------------------------
Ingredients:
1 tablespoon olive oil
1/2 onion, finely chopped
4 cloves garlic, finely chopped
3 cups tomato passata (paste)
1/2 cup dry red wine
1 teaspoon wine vinegar
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon freshly grated black pepper
6 teaspoons dry basil
1. Add the onion and garlic to a hot saucepan with olive oil. Cook for 4 to 5 minutes over medium heat, until the onion is tender, stirring occasionally.
2. Add passata, wine, vinegar, salt, black pepper and basil, mix. Bring to a boil. Reduce heat. Simmer for about 20 minutes, until the sauce is slightly thickened, stirring occasionally.
Enjoy!
No comments:
Post a Comment