Monday, October 7, 2013

Sernik snickerdoodle/ Snickerdoodle cheesecake

Dzisiaj minęła 7 rocznica naszego ślubu ;)p Oj jak ten czas szybko leci ... Z tej okazji przygotowałam dla mojego małżonka nasz ulubiony sernik ;) Jego cynamonowy smak po prostu nas zachwyca ;) Smacznego ;)
-----------------------------------
Today was our 7th anniversary of wedding ;)p Oh, how fast time goes by ... For this occasion, I prepared, especially for my husband, our favorite cheesecake;) The cinnamon flavor is simply delighting ;) Enjoy;)




Składniki:
2 opakowania serka śmietankowego (cream cheese) po 8 oz/ 226g każdy
3 jajka, lekko roztrzepane
4 oz/ 120 g biszkoptów, drobno pokruszonych
1 łyżka cukru
1/4 szkl rozpuszczonego masła, ostudzonego
8 oz/ 226 g śmietany
3/4 szkl cukru
2 łyżki mąki uniwersalnej
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 jabłko do ozdoby

1. Wyjąć jajka i ser i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
2. Podgrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F.
3. W średniej misce wymieszać biszkopty z masłem, aż się połączą. Wyłożyć miksturę do nasmarowanej tłuszczem okrągłej formy do pieczenia o średnicy 9 inch/ 23 cm. Przycisnąć do dna i do boków.
4. W dużej misce ubić serek, śmietanę, 3/4 szkl cukru, mąkę, ekstrakt waniliowy, 1/2 łyżeczki cynamonu na średnich obrotach, aż będzie gładka. Następnie wymieszać z jajkami.
5. Wymieszać w małej misce 1 łyżkę cukru z 1/2 łyżeczką cynamonu. Odstawić na bok.
6. Wylać masę serową do wyłożonej ciasteczkami formy. Posypać miksturą z cukru u cynamonu.
7. Piec 40-50 minut. Przyozdobić jabłkiem z cynamonem.
8. Całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki na min. 4h.

Smacznego :)
-----------------------------------------

Ingredients:2 packages of cream cheese (cream cheese) 8 oz / 226g each3 eggs, lightly beaten4 oz / 120 g sponge biscuits, finely crushed1 tablespoon sugar1/4 cup melted butter, cooled down8 oz / 226 g sour cream3/4 cup sugar2 tablespoons all-purpose flour2 tablespoons vanilla extract1/2 teaspoon ground cinnamon1 tablespoon sugar1/2 teaspoon ground cinnamon1 apple for decoration
1. Allow eggs and cheese to stand at room temperature for 30 minutes.
2. Preheat oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
3. In a medium bowl, mix the biscuits with butter, until combined. Press mixture onto the bottom and up the sides of a 9 inches / 23 cm springform pan.
4. In a large bowl, beat cream cheese, sour cream, 3/4 cup sugar, the flour, vanilla extract, 1/2 teaspoon cinnamon on medium speed until smooth. Then stir in eggs.
5. In a small bowl, mix 1 tablespoon sugar and 1/2 teaspoon cinnamon. Set aside.
6. Pour cream cheese mixture into crust-lined pan. Sprinkle with cinnamon- sugar mixture .
7. Bake for 40-50 minutes. Decorate with apples and cinnamon.
8. Cool competely and refrigerate for at least 4h.

Enjoy :)

2 comments:

  1. Gratulacje :)
    A sernik wygląda wspaniale, nie dziwię się, że ulubiony :)

    ReplyDelete