Saturday, July 20, 2013

Placuszki kukurydziane/ Corn fritters

Uwielbiam kukurydzę w każdej postaci: z puszki, gotowaną z masełkiem, w sałatkach, jako dodatek do dań głównych etc. Od czasu do czasu przygotowuję przyprawy, w których ją przemycam. Dzisiaj przedstawiam propozycję typowo wegeteriańską - placuszki kukurydziane, które tutaj w Stanach są bardzo znane i lubiane ;)
----------------------------------------
I love corn in every form: canned, cooked with butter, in salads, as a side dish to main dishes, etc. From time to time, I prepare meals, in which it is used. Today I prepared vegetarians dish - corn fritters that here in the United States are very well known and popular;)
 



 

Składniki na 12 szt:
3 szkl ugotowanych nasion z kukurydzy (ok 4 kolby) lub kukurydzy z puszki lub z zamrożonego opakowania
2 jajka, lekko wymieszane
1/4 szkl mleka
1/2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatki: rozpuszczone masło, sól, czarny pieprz
 
Do miski wsypać kukurydzę, dodać jajka i mleko. Wymieszać. W oddzielnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać do mikstury z kukurydzą i delikatnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni z olejem wykładać po 1/4 szklanki mikstury, lekko przyklepać na placek. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Podawać z rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Smacznego :)
 
Inspiracja: Family favorite recipes z moimi zmianami
--------------------------------------
Ingredients for 12 pcs:
3 cups boiled sweet corn kernels (about 4 ears) or canned corn kernels or frozen corn kernels
2 eggs, lightly beaten
1/4 cup milk
 1/2 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon sugar
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon black pepper, freshly ground
1 tablespoon canola oil
Extras: melted butter, salt, black pepper
Pour the corn into a bowl, add eggs and milk. Mix. In a separate bowl, combine flour, baking powder, sugar, salt and pepper. Mix. Stir into corn mixture and mix gently. On the hot frying pan with oil drop batter by 1/4 cupfuls and flatten slightly. Cook over medium heat on both sides until delicately browned. Serve with melted butter, salt and pepper, if desired. Enjoy :)

Inspiration: Family favorite recipes with my changes
 
 

 

No comments:

Post a Comment