Friday, March 20, 2015

Tort czekoladowy przełożony masą z mascarpone i dżemem z czereśni

Obowiązki z drugim maluchem powodują, iż nie mam czasu na wrzucanie przepisów na bloga :((( Postaram się poprawić pod tym względem.  Dzisiaj przedstawiam  przepis na tort czekoladowy z masą mascarpone, który przygotowałam na 4 urodziny mojej drugiej córeczki Ani :) Tort cieszył się powodzeniem i muszę przyznać, iż przełożenie go dżemem z czereśni własnej roboty wzmocniło smak ciasta :)

















Składniki:
Ciasto czekoladowe (najlepiej przygotować dzień wcześniej) na 9``x 13`` (23 cm x 33 cm) formę (temperatura pokojowa):

400 g gorzkiej czekolady (min 60%), posiekanej
400 g niesolonego masła
500 ml mleka (ja użyłam bez laktozy)
6 jajek
2 1/2 szkl drobnego jasnego brązowego cukru
300 g mąki pszennej tortowej
1 szkl kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego

1. Do średniego garnka wlać mleko i dodać masło. Wstawić na mały ogień. Podgrzewać do roztopienia masła. Dodać czekoladę i  mieszać, aż się roztopi. Po otrzymaniu gładkiego sosu czekoladowego - lekko przestudzić.
2. W średniej misce połączyć mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
3. W dużej misce połączyć sos czekoladowy i jajka. Dodać cukier i wymieszać do połączenia. Dodać mieszankę z mąką, likier kawowy i wymieszać, aż się połączą. Ciasto podzielić na 3 równe części.
4. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C/ 300 stopni  F.
5. Trzy formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do każdej z formy i wyrównać.
6. Piec ok 30 minut lub to tzw "suchego patyczka". Ostudzić.

Krem mascarpone (podwojona ilość - patrz tutaj )

1500 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
160 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

1. W dużej misce ubić śmietanę na sztywno.
2. Powoli dodawać cukier puder i cukier waniliowy - nadal ubijać.
3. Powoli dodać ser mascarpone i ubijać na małych obrotach, do połączenia składników.

Doddatkowo:
Dżem z czereśni własnej roboty (patrz tutaj)
Fondant
Barwniki

Ogólne wskazówki:
1Położyć pierwszą część ciasta czekoladowego na paterze.
2Posmarować kremem z mascarpone. Rozprowadzić i położyć dżem z czereśni.
3Przykryć kolejnym ciastem.
4. Posmarować kremem z mascarpone. Rozprowadzić i położyć dżem z czereśni.
5. Przykryj kolejnym ciastem.
6. Rozprowadzić krem na górze i po bokach ciasta.
7. Przykryć rozwałkowanym fondantem.
8. Zabarwić fondant, przygotować dekoracji i umieścić je na cieście.
9. Wstawić do lodówki.

Ps. Figurki na ciasto przygotowuję wcześniej.

Smacznego :)

2 comments:

  1. O matko jaki fantastyczny!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete
  2. Przepiękny tort :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete