Tuesday, January 7, 2014

Stek z polędwicy wołowej/ Sirloin steak

Przyjechałam do domu, a tutaj pustki w lodówce. Jedynie co znalazłam to różnego rodzaju steki, więc na obiad zrobiłam wielkie smażone steki z polędwicy wołowej, steki wołowe w panierce i kotlety z piersi kurczaka. Dzisiaj przedstawiam bardzo prosty i szybki przepis na steka z polędwicy wołowej z frytkami domowej roboty. Może danie nie jest fit, ale od czasu do czasu można sobie pofolgować. Polecam mięsożercom :)
--------------------------------------------------
I came back home, and I saw that my refrigerator is empty. I found there only different kinds of steaks, so I made great fried sirloin steaks, breaded beef steaks and cutlets from chicken breasts. Today I am presenting a very simple and quick recipe for sirloin steak with homemade french fries. Perhaps this dish is not so fit, but from time to time you can eat it. I recommend to meat eaters :)





Składniki:
2,7 lb/ 1,2 kg steku z polędwicy wołowej dobrej jakości (grubość ok 1,5 cm)
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
1. Opłukać mięso w zimnej wodzie.
2. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Odstawić na bok na min 1h.
3. Nagrzać patelnię z oliwą. Smażyć po 5-6 minut na stronę na średnim ogniu.
4. Podawać z frytkami.
Smacznego :)
-------------------------------------------------
Ingredients:
2.7 lb / 1.2 kg good quality sirloin steaks (1.5 cm thickness),
salt, black pepper
olive oil
1. Rinse the meat in cold water.
2. Sprinkle  with salt and pepper on both sides. Set aside for at least 1 hour.
3. Heat a frying pan with olive oil. Fry for 5-6 minutes per side over medium heat.
4. Serve with french fries.

Enjoy :)

No comments:

Post a Comment