Tuesday, August 6, 2013

Pasta bananowa/ Banana spread

Kupiłam ostatnio trochę bananów z myślą zrobienia dżemu ;) Jednak podczas przygotowań zmieniłam zdanie i zrobiłam pastę bananową z cynamonem i likierem. Wyszła naprawdę rewelacyjnie, szczególnie w połaczeniu z białym serem. Zapraszam !!!
---------------------------
Recently, I bought bananas to make jam;) But I changed my mind during the preparations and made a spread with banana, cinnamon and liqueur. It tastes really fantastic, especially with farmer cheese. Enjoy!
 


 

Składniki (na 5 słoików po 200 ml):
9 bananów, pokrojonych w cienkie plasterki
250 ml wody + w trakcie gotowania
1 łyżeczka cynamonu
200 ml likieru Baileys o smaku kawowym

Włożyć do garnka banany z wodą. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając. Po ok 10 minutach dodać cynamon i likier. Wymieszać. Gotować przez kolejne 20 - 30 minut, stale mieszając i dodając wody, gdy masa zrobi się zbyt gęsta. Wyłożyć do wyparzonych słoików, zawekować i zapasteryzować w piekarniku (120C/ 250F przez 30 minut). Najlepiej podawać z białym serem na kanapce lub jako nadzienie do naleśników. Smacznego ;)
 
Jak wygotować słoiki? Umieść słoiki w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Umieść pokrywki w osobnym garnku z gorącą wodą. Zostaw słoiki i wieczka w wodzie, aż będą gotowe do wekowania.

Ps. Dodatkowo można dodać sok z 1/2 cytryny, ale nie jest to konieczne
 
---------------------------------
 
Ingredients (5 jars of 200 ml):
9 bananas, cut into thin slices
250 ml of water + extra during cooking
1 teaspoon cinnamon
200 ml Baileys with a hint of coffee flavor
 
Put bananas into the pot with water. Bring to a boil. Cook over low heat, stirring constantly. 10 minutes later, add cinnamon and liqueur. Mix. Cook for another 20 to 30 minutes, stirring constantly. Add water when the paste is made too thick. Put into boiled jars, preserve and pasteurize in the oven (120C / 250F for 30 minutes). Best served with farmer cheese on the sandwich or as a stuffing for thin pancakes. Enjoy;)
 
How to boil the jars? Place jars in a large pot and cover with water. Bring to a simmer. Put lids in a separate pot of hot water. Leave jars and lids in water until ready to fill.

 Ps. Additionally you can add juice of half a lemon, but this is not necessary.

6 comments: