Friday, November 15, 2013

Sernik śmietanowy/ Cream cheesecake

Nareszcie znalazłam twaróg trzykrotnie mielony :) A raczej naczekałam się na niego, gdyż w polskim sklepie przywozili go raz na 3 m-ce ;( Mogłam wreszcie wypróbować przepis mojej koleżanki, która bardzo mi go zachwalała. Lekko zmieniłam  przepis, gdyż nie byłabym sobą. I muszę przyznać, iż sernik jest przepyszny :) Sylwia K - dziekuje ;) Najlepszy z sosem truskawkowym bądź malinowym i owocami ;) Polecam !!!!
--------------------------------------------
Finally I found triple- ground farmer cheese :) Generally, I had been waiting for it, because Polish shop orders it once every 3 months  ;( I could finally try my friend`s recipe out, who really had praised it. I slightly changed this recipe, otherwise I would not be myself. I have to admit that this cheesecake is delicious :) Sylwia K - thank you;) It is the best with strawberry or raspberry sauce and fruit ;) I recommend it!!
 

 

 
 
Składniki na blachę 9x12 - inch/ 23x 30,5 cm:
 
Ciasto:
8 oz/ 226g ciastek "Famous chocolate  wafers" lub ciastek Oreo (bez środka), drobno pokruszonych
125g niesolonego masła, rozpuszczonego
 
1. Masło ostudzić. Dodać do ciastek i wymieszać.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać przygotowane ciasto. Ugnieść widelcem.
3. Wstawić do lodówki.
 
Masa serowa:
6 jaj
1/2 l śmietany kremówki (36%)
1 kg sera trzykrotnie mielonego, nie słodkiego i niesolonego
100g budyniu waniliowego w proszku (ja użyłam 2 opakowań po 40 g i 60 g)
1 szkl białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C/ 350 stopni F.
2. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej, wymieszać.
3. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać do masy serowej, wymieszać.
4. Dodać budyń, wymieszać.
5. Wyjąć blachę z lodówki. Wylać masę serową na ciasto.
6. Piec 45-50 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia.
 
Sos Truskawkowy:
500 g truskawek lub malin
2 łyżki cukru
 
Dodatkowo: maliny, borówki
 
1. Truskawki zmiksować z cukrem w blenderze.  Polać sosem kawałki ciasta i położyć owoce.
 
Smacznego :)
----------------------------------------------------------
Ingredients (9x12 - inches / 23x 30.5 cm baking pan)

Cake:
8 oz / 226g famous chocolate wafers or Oreo cookies (without cream), finely crushed
125g unsalted butter, melted


1. Cool butter. Add cookies and mix.
2. Line a baking pan with parchment paper. Put prepared mixture into the baking pan. Flatten with a fork.
3. Refrigerate.
 
Cheese cream:
6 eggs
500 ml/ 17 fl oz whipping cream
1 kg triple ground farmer cheese, not sweet ans unsalted
100g vanilla pudding powder (I've used two bags: 40 g and 60 g)
1 cup white sugar
1 teaspoon vanilla extract
 
1. Whip egg yolks with sugar until fluffy. Add farmer cheese and mix well. Preheat the oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
2. Whip egg whites until stiff . Add to cheese mixture  and mix.
3. Whip cream to stiff. Add to cheese mixture and mix.
4. Add vanilla pudding and mix.
5. Remove the baking pan from refrigerator. Pour cheese mixture on the cake.
6. Bake 45-50 minutes. Open oven and leave to cool.
Strawberry Sauce:
500 g fresh strawberries or raspberries
2 tablespoons sugar

Additionally: fresh raspberries, blueberries

1. Blend strawberries and sugar in a blender. Pour strawberry sauce over cake pieces and put raspberries and blueberries on.
Enjoy :)


8 comments:

  1. Piękny, wydaje się taki kremowy i lekki jak chmurka :-))

    ReplyDelete
  2. Wygląda baaaaardzo apetycznie! A polewa i owoce na pewno dodają mu smaku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wszystko sie zgadza. Uwielbiam serniki z polewa i owocami :)

      Delete
  3. Mmm, wygląda wyjątkowo pysznie :)

    ReplyDelete
  4. taki sernik nigdy mi się nie przeje ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wiem cos o tym:) Juz zakupilam dodatkowy ser ;)

      Delete