Thursday, May 16, 2013

Czekoladowe muffiny z białym serem & wisniami/ Chocolate cupcakes with cream cheese & cherries

Zainspirowana smakiem sernika Black Forest (patrz Sernik Czarny Las), przyszedł czas na czekoladowe muffinki z białym serkiem i wiśniami w środku. Brzmi zachęcająco? Super, gdyż smakuje jeszcze lepiej :) Zostały zrobione w tajemnicy, specjalnie dla mojego małżonka ;) Smacznego !!!
-----------------------------
Inspired by the taste of Black Forest cheesecake (see Black Forest Cheesecake), I made chocolate cupcakes with white cheese and cherries in the middle. Sounds good? Great, because taste even better :) They were done in secret, especially for my husband;) Enjoy!
 





 
 
Składniki na 16 muffinek
Masa czekoladowa - patrz Czekoladowe muffiny z musem bananowym
 
Masa serowa:
1 opakowanie (8 oz / 226 g) Philadelphia cream cheese lub innej firmy, miękkie
1 jajko
2 łyżki cukru
1 puszka (15 oz/ 425 ml) czereśni bez pestek
Wymieszaj ser z cukrem, dodaj jajko. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Ustaw piekarnik na 180 stopni C (350F).
Przygotuj formę na muffinki. Włóż do niej papilotki. Do papilotki nałóż 2 łyżki masy czekoladowej, następnie 1 łyżkę masy serowej i 2 wiśnie. Całość przykryj 1 łyżką ciasta. Czynność powtórz, aż uzupełnisz wszystkie papilotki.  Wstaw do piekarnika na ok 20-25 minut (ja piekę ok 22 minut). Ostudź na kratce.
 
Krem wiśniowy do dekoracji (na ok 10 muffinów):
1 opakowanie (8 oz / 226 g) Philadelphia cream cheese lub innej firmy, miękkie
100 g masła (temperatura pokojowa)
1/2 szkl cukru pudru
4 łyzki soku wiśniowego
4 krople barwnika czerwonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Cukier wymieszać z masłem, aż się dobrze połączą. Dodać ser i resztę składników. Ponownie wymieszać. Krem włożyć do worka dekoratorskiego i wyciskać na wystudzone muffiny.
 
Dodatkowo: 16 wiśni do dekoracji
 
ps. Krem można zastapić bitą śmietaną lub sosem czereśniowym, ale z kremem muffinki smakują lepiej :)
---------------------------------------
Ingredients for 16 cupcakes
Chocolate mass - see Chocolate cupcakes with banana mousse

Cheese mass:
1 package (8 oz / 226 g) Philadelphia cream cheese,or another company, soft
1 egg
2 tablespoons sugar
1 can (15 oz / 425 ml) pitted cherries
Mix cheese with sugar, add egg. Stir until well blended.

Set the oven at 180 degrees C (350F).
Prepare the cupcakes baking form. Put in cupcake shapes. In every cupcake shapes, put 2 tablespoons of the chocolate mass, then 1 tablespoon of the cheese mass and two cherries. Cover with 1 tablespoon of the batter. Put in the oven for about 20-25 minutes (I bake about 22 minutes). Cool down on a wire rack.
 
Cherry cream for decoration (for about 10 cupcakes):
1 package (8 oz / 226 g) Philadelphia cream cheese or another company, soft
100 g butter (room temperature)
1/2 cup powdered sugar
4 tablespoons cherry juice
4 drops of red food color
2 teaspoons vanilla extract

Mix sugar and butter until well blended. Add the cheese and remaining ingredients. Mix again. Put cherry cream into a decorating bag and squeeze on cupcakes.

Additionally 16 cherries for decoration

ps. Cherry cream can be replaced with whipped cream and cherry sauce, but with cream, cupcakes taste better :)

2 comments: