Saturday, February 15, 2014

MinibezyPavlova/ Mini Pavlova meringues

Przepis miał się ukazać wcześniej, ale dopadło mnie grypsko :( Więc wrzucam dzisiaj - powalentynkowo :) Coś szybkiego na każdą okazję.
-----------------------------------------
The recipe was scheduled earlier, but I have got the flu :( So I am adding it today - after Valentine's Day :) Something easy for any occasion.
 






Składniki na 8 szt:

Beza:
6 białek, temperatura pokojowa
szczypta soli
szczypta cream of tartar
1 1/2 szkl drobnego cukru
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
2 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1. Nagrzać piekarnik do 115 stopni C/ 250 stopni F.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. W dużej misce ubić białka z solą i tartar na sztywną pianę. Dodać cukier, po 1 łyżce i ubijać po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i sok z cytryny. Dodać mąkę i wymieszać.
4. Podzielić miksturę na 8 równych części i wyłożyć na przygotowaną blachę. Podnieść brzegi do góry.
5. Piec 1 godzinę, bez otwierania drzwi. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w środku z zamkniętymi drzwiami na kolejną godzinę.

Sos z granatów:
1 1/2 szkl soku z granatu
1/4 szkl miodu
1 łyżka soku z pomarańczy

1. W garnku wymieszać składniki. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień.
2. Gotować, bez przykrycia, przez kolejne 35 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Przelać sos do małego pojemnika i ostudzić.

Sos z brzoskwini:
4 połówki brzoskwiń z puszki
50 ml soku brzoskwiniowego z puszki

1. Składniki włożyć do blendera i zblendować na mus.

Masa:
150 ml śmietany kremówki 36%
250 g sera mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka drobnego cukru

1. W średniej misce ubić śmietanę na sztywno.
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Dodatkowo:
4 połówki brzoskwiń z puszki, pokrojone w plasterki
1/4 szkl pokrojonych orzechów pekan

1. Uważnie zdjąć bezy z papieru i przenieść na paterę.
2. Posmarować masą z mascarpone.
3. Polać sosem brzoskwiniowym, wyłożyć brzoskwiniami, sosem z granatów i posypać orzechami.

Smacznego ;)
-------------------------------------------

Ingredients - makes for 8 servings:

Meringue:
6 egg whites, room temperature
dash salt
dash cream of tartar
1 1/2 cups fine sugar
1 1/2 teaspoons vanilla extract
1 teaspoon lemon juice
2 1/2 teaspoons potato flour

1. Preheat oven to 115 degrees C / 250 degrees F.
2. Line a baking sheet with parchment paper.
3. In a large bowl, beat the egg whites, salt and cream of tartar until soft peaks form. Add sugar, 1 tablespoon at a time, beating after each addition. Beat in vanilla extract and lemon juice. Add flour and beat.
4. Divide the mixture into 8 equal portions and put to the prepared baking sheet. Lift up the edges.
5. Bake for 1 hour, do not open the door. Turn off the oven and let them stand in oven with door closed for 1 hour.

Pomegranate sauce:
1 1/2 cups pomegranate juice
1/4 cup honey
1 tablespoon orange juice


1. In a saucepan combine the ingredients. Bring to the boil. Reduce the heat.
2. Boil, uncovered, for 35 minutes, stirring occasionally.
3. Transfer the sauce to a small bowl and cool.


Peach sauce:
4 canned peach halves
50 ml canned peach juice

1. Blend the ingredients until smooth.

Cream:
150 ml whipping cream
250 g mascarpone cheese
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon fine sugar


1. In a medium bowl, beat the whipping cream until stiff peaks form.
2. Add remaining ingredients and beat.


Additionally:
4 canned peach halves, sliced
1/4 cup chopped pecans


1 Carefully lift the meringue off paper and transfer to a serving plate.
2 Spread with mascarpone cream.
3 Sprinkle with pomegranate seeds. Drizzle with the peach sauce and pomegranate sauce and top with peaches and pecan nuts.


Enjoy;)








Słodkie Walentynki 2014

6 comments:

  1. Też miałam mini bezy na walentynki i sprawdziły się doskonale:)

    ReplyDelete
  2. Prześliczne są! Mniam, mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete
  3. Wyszły Ci idealne :) Pewnie aż szkoda było zjeść bo takie ładne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziekuje ;) szkoda, ale tez dlatego tak chetnie sie na nie "rzucilam" ;)

      Delete