Wednesday, October 9, 2013

Domowy sos beszamelowo-serowy/ Homemade bechamel & cheese sauce

Sos beszamelowo-serowy to jeden z tych sosów, które dodaje do dań tak często jak jest to możliwe. Czasami stosuje go jako dip do nachos - pychotka ;) Czas się podzielić tym przepisem z Wami ;p
---------------------------------------------------
Bechamel & cheese sauce is one of sauces thatadd to dishes as often as possible. Sometimes I use it as a dip for the nachos - yummy ;) Time to share with You this recipe ;p
 



 
Składniki:
 
2 łyżki masła
2 łyżki mąki1,5 szkl mleka1/2 łyżeczka białego pieprzu
1/2 czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
4 oz / 113g żółtego sera vermont cheddar, startego na tarce

1. Masło rozpuścić. Dodać mąkę. Dobrze wymieszać.
2. Do masy wlać stopniowo mleko cały czas mieszając. Zgęstniały sos doprawić przyprawami. Odstawić z ognia i dodać ser. Wymieszać, aż składniki się dobrze połączą.

Smacznego !!!
------------------------------------------
Ingredients:
 
2 tbsp butter, melted
2
tablespoons flour
1.5 cups milk
1/2 tsp white pepper
1/2 tsp black pepper
1/2 tsp salt
1/2 tsp grated nutmeg
4 oz / 113 g  yellow vermont cheddar cheese, grated

1. Melt the butter. Add the flour. Mix well.
2. To the butter mixture pour the milk gradually, stirring constantly. Thickened sauce season with salt, pepper and nutmeg. Remove from heat and add the cheese. Stir until the ingredients are well combined.

Enjoy!

No comments:

Post a Comment