Już w domu ;) Po pełnym wrażeń pobycie w Kalifornii, Arizonie, Utah i Nevadzie musiałam zrobić żeberka na obiad - typowe amerykańskie danie ;) Tak dawno ich nie jadłam, iż po powrocie nie myślałam o niczym innym ;) Jestem zachwycona tą podróżą. Zachodnia część USA jest tak inna niż wschodnia i chyba ja osobiście wolę tą zachodnią, która bardzo przypomina mi moją ukochaną Hiszpanię ;) Fotorelację możecie zobaczyć na moim fanpage`u na facebook (My simple cuisine).
----------------------------------------
I am finally at home now ;) After an exciting stay in California, Arizona, Utah and Nevada I had to make ribs for dinner - typical American dish;) I have not eaten them for so long that upon our return I did not think about anything else;) I am thrilled with that journey. The western part of US is so different from the East coast, and personally I prefer the West, that reminds me of my favorite Spain;) You can see some of them pictured on my facebook fanpage (My simple cuisine).
2,6 lb / 1,2 kg żeberek z kością, podzielone na porcję
1/2 szkl cukru trzcinowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki przypraw pięć smaków
2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1. Cukier, musztardę, pięć smaków i pieprz dobrze wymieszać.
2. Natrzeć żeberka z obu stron i odstawić do lodówki na min. 1h.
3. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C/ 450 stopni F.
Sos:
1 szkl świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1,5 szkl sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu chili z czosnkiem (ja używam azjatycki chili garlic sauce)
1 łyżka ajvar`u
1. Wymieszać składniki na sos w średniej misce.
2. Wyłożyć papierem do pieczenia żaroodporne naczynie bądź blachę do pieczenia.
3. Wyłożyć żeberka na blachę i polać 1/3 sosu.
4. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Polać 1/3 sosu i wstawić na kolejne 15 minut. Polać 13 sosu i piec kolejne 10 - 15 minut.
Podawać z ziemniaczkami (patrz Pieczone ziemniaczki II).
Smacznego ;)
---------------------------------------------
Ingredients:
2.6 lb / 1.2 kg rib with bone, divided
1/2 cup sugar cane
1 teaspoon hot mustard
2 tablespoons five spice seasoning
2 teaspoons black pepper, freshly ground
1. Mix sugar, mustard, five spice and black pepper.
2. Rub the ribs over both sides and refrigerate for at least 1 hour.
3. Preheat oven to 230 degrees C / 450 degrees F.
Sauce:
1 cup freshly squeezed orange juice
1.5 cup tomato sauce or tomato passata
2 tablespoons dark soy sauce
1 tablespoon sesame oil
1 teaspoon chili sauce with garlic (I use Asian chili garlic sauce)
1 tablespoon ajvar (red pepper spread)
1. In a medium bowl, mix all ingredients for the sauce.
2. Line ovenproof dish or baking sheet with parchment paper.
3. Put the ribs in a ovenproof dish and pour about 1/3 sauce over the ribs.
4. Put into the oven for 15 minutes. Pour over 1/3 sauce and bake for another 15 minutes. Pour over remaining sauce and bake for another 10 - 15 minutes.
Serve with potatoes (see Roasted potatoes II).
Enjoy;)
Your waу оftellіng еvеrything in this раragraph iis genuinely fastidious, all be able tо easily be aware οf it,
ReplyDeleteThanks a lot.
Мy ωeb sіtе ... toronto ontario payday loan
Thank U for nice comment ;)
Delete