I kolejny przepis na pączki - tym razem w wersji mini z czekoladą w środku wg. przepisu mojej mamy :) Wiem, że każdy ma swój przepis, ale ja polecam poniższy, gdyż pączki są bardzo miękkie i przepyszne ;) Dzisiaj nie liczę kalorii ;)
-----------------------------------------------
And another recipe for donuts - this time a mini donuts with chocolate, according to my mom`s recipe :) I know that everyone has their own recipe, but I recommend the following, because they are very soft and delicious ;) Today I do not count calories ;)
Składniki:
500 g/ 3 szkl mąki puszystej tortowej
100 g masła, rozpuszczone i ciepłe
5 żółtek
50 g świeżych drożdży lub 25 g suszonych drożdży
1 szkl ciepłego mleka
100 g drobnego cukru (ok 1/2 szkl)
ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta soli
150 g mlecznej czekolady Lindt
1 l oleju rzepakowego do smażenia
1 łyżka spirytusu lub wódki
1. W dużej misce rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1/2 szkl ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut lub do podwojenia objętości.
2. W małej misce żółtka wymieszać z solą. Dodać cukier i ubić na gładką masę.
3. Do drożdży dodać mąkę i wymieszać. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Na końcu wlać ciepłe masło i wsypać wanilię. Ponownie zagnieść, aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h lub do podwojenia objętości.
4. Wyłożyć ciasto na lekko oprószony blat i rozwałkować. Wyciąć koła o średnicy 5-6 cm. Do koła włożyć po 1 kostce (przedzielonej na pół) czekolady Lindt`a, przykryć i zalepić brzegi. Uformować w kulę i położyć na oprószonym mąką blacie. Czynność powtórzyć z pozostałymi kołami.
5. Rozgrzać olej w głębokim garnku, dodać spirytus. Smażyć na oleju, obracając pączki jednokrotnie, aż bądą średnio złoto- brązowe.
6. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłożyć na papierowe ręczniki, aby ociekły z tluszczu.
7. Polać lukrem.
Lukier:
1 szkl cukry pudru
3 łyżki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
Wymieszać wszystkie składniki i podgrzać w mikrofali.
Smacznego :)
------------------------------------------
Ingredients:
500 g / 3 cups fluffy wheat flour
100 g butter, melted and warm
5 egg yolks
50 g fresh yeast or 25 g active dry yeast
1 cup warm milk
100 g ultra fine sugar (about 1/2 cup)
seeds of half vanilla stick
pinch of salt
150 g Lindt milk chocolate
1 liter canola oil for frying
1 tablespoon vodka
1. In a large bowl, dissolve yeast with 1 tablespoon sugar, 1 tablespoon flour and 1/2 cup warm milk. Cover with a cloth and set aside in a warm place for 30 minutes or until doubled.
2. In a small bowl, whisk the egg yolks with salt. Add the sugar and beat until smooth.
3. Pour the flour into the yeast mixture and stir. Then add the egg mixture and mix. Add the remaining warm milk and knead the dough. Pour the warm butter and add vanilla. Knead the dough again until smooth and shiny. Let rise in a warm place for 1 hour or until doubled.
4. Roll out dough, on a floured surface. Cut out 2-2 1/2 inch circles. Top half of the circles with 1 cube of Lindt chocolate, cover with the remaining circles and seal edges. Shape into a ball and place on a floured surface. Repeat with the remaining circles.
5. Heat the oil and vodka in a large pot. Fry, flipping once, until golden brown all over
6. Using a slotted spoon, transfer donuts to a paper towel-lined baking sheet to drain.
7. Pour icing over the donuts.
Icing:
1 cup powdered sugar
3 tablespoon milk
1 teaspoon lemon juice
1. Combine the ingredients together and warm up in microwave.
Enjoy ;)
href="http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/bardzo-tlusty-czwartek-2014" target="_blank" title="Bardzo Tłusty Czwartek 2014">
Ale niespodzianka w środku :) Zamiast konfitury.... Świetny pomysł :)
ReplyDeleteChcialam sprobowac czegos innego i wyszlo super ;) Paczki sa pyszniutkie ;)
DeleteJaki boski środek! Mniam, mniam :)
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl
Dziekuje :) Rzeczywiscie jest rewelacyjny ;)
DeleteMalutkie pączusie z pysznym wnętrzem, na jeden raz do buzi- podoba mi się ;)
ReplyDeleteWlasnie o to chodzilo ;) I nie mam za duzych wyrzutow sumienia jak zjem ich wiecej niz 2 :)
DeleteMmmm boskie!
ReplyDeleteTez tak mysle :) dzieki ;)
Deleteja podliczyłam kalorie pi razy oko i złapałam się za głowę :D
ReplyDeleteRaz w roku lepiej nie liczyc :)
ReplyDeletePączusie wyglądają smakowicie,a Twój blog nominowałam w zabawie Liebster Blog. Zapraszam do wspólnej zabawy i więcej szczegółów do siebie http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
ReplyDeletePozdrawiam
Pączki i biała czekolada. To musiało być pyszne :)
ReplyDelete