Monday, May 20, 2013

Nadziewane słodkie bułeczki/ Stuffed sweet buns

Pora na coś słodkiego. Od jakiegoś tygodnia chodziły za mną słodkie bułeczki. Skoro mięsne wyszły przepysznie (patrz Cheeseburgerowe bułeczki), to dlaczego nie spróbować ze słodkimi. Zmodyfikowałam odrobinę przepis i oto rezultat ... :)
-------------------------------------------
Time for something sweet. For some weeks I thought about the sweet buns. If meat came out delicious (see Cheeseburger buns), why not to try with sweet. Modified the recipe a bit and this is the result ... :)






 
Składniki:
2 opakowania drożdży instant ( 1/4 ounce/ 7,09 g każde)
1/2 szkl ciepłej wody
3/4 szkl ciepłego mleka
1/4 szkl masła (55g), temperatura pokojowa
1/4 szkl cukru
1 jajko
1- 2 łyżeczki cukru pudru
3 1/2 - 4 szkl mąki
mąka do oprószenia blatu
 
Nadzienie: brzoskwinie z puszki wymieszane z 2 łyżeczkami cynamonu lub masa makowa z puszki lub jabłka starte na dużych oczkach wymieszane z 2 łyżeczkami cynamonu lub świeże owoce z cukrem: jagody etc. 
 
W dużej misce rozpuścić drożdże z ciepłej wodzie. Dodać mleko, cukier, masło, cukier puder, jajko i 2 szkl mąki. Wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto, do momentu, aż będzie miękkie, gładkie i elastyczne (ok 5 minut). Wyjąć kolejną dużą miskę i ją natłuścić. Przełożyć ciasto do tej miski. Obtoczyc raz ciasto w tłuszczu. Nakryć natłuszczoną folią i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę/ blat kuchni. Podzielić na równe kawałki. Każdy rozwałkować lub rozgnieść ręką. Na każdy kawałek nałóżyć 2 łyżki farszu. Zawinąć końce do środka, tworząc torebkę, skleić boki i uformować kulę
Na blachy wyłożyć papier do pieczenia. Kłaść bułeczki sklejeniem do dołu. Odstawić na ok 15- 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w 200 C (400 F) przez ok 12 minut, aż będą brązowe na wierzchu.
--------------------------------------------------
Ingredients:
2 packages instant yeast (Quarter ounce / 7.09 g each)
1/2 cup of hot water
3/4 cup of warm milk
1/4 cup of butter (55g), room temperature
1/4 cup sugar
1 egg
1 - 2 teaspoons powdered sugar
3 1/2 - 4 cups of flour
flour to sprinkle
 
Stuffing: canned peaches mixed with 2 teaspoons cinnamon or cenned poppy seeds stuffing or grated apples mixed with 2 teaspoons cinnamon or fresh fruit with sugar: berries, etc.
 
In a large bowl, dissolve yeast in warm water. Add the milk, salt, butter, sugar, egg and 2 cup flour. Mix until well combined. Add the remaining flour and knead the dough until it will be soft, smooth and elastic (about 5 minutes). Take another large bowl and grease it. Transfer the dough to this bowl.  Coat once the dough in grease. Cover with greased plastic wrap and set aside for 30 minutes in a warm place until doubled in volume.
Remove the dough on a lightly floured pastry board / kitchen counter. Divide into equal pieces. Each roll out or mash by hand. For each piece impose 2 tablespoons of stuffing. Fold the ends to the center, creating a bag, pinch edges to seal and form a ball. Put baking paper on baking sheets. Lay buns sticking down. Set aside for about 15 - 20 minutes in a warm place. Bake at 200 C (400 F) for about 12 minutes until brown on top.

6 comments: