No i stało się ... Moja córeczka zaczęła jeść prawie wszystko ;) Yuppie !!! . Jednak nadal mam problem ze śniadaniami ;( Muszę wypróbowywać nowe propozycje .... Podczas naszych wakacji zajadała się waflami. Poszukałam w necie - przetestowałam kilka przepisów, celem porównania i znalazłam ten jedyny. Polecam ;)
--------------------------------------------
Well, it happened ... My daughter started eating almost everything ;) yuppie !!! . However, I still have a problem with breakfast ;( I have to try out new ideas .... During our vacation she feasted on the wafers. I googled on the net and tested several recipes to compare them and I found this one. I recommend it.
Składniki:
2 szkl mąki uniwersalnej
2 szkl mleka (ja używam bez laktozy)
2 białka
2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
1. W średniej misce białka ubić na sztywną masę.
2. W dużej misce pozostałe składniki zmiksować na gładką masę.
3. Dodać białka i delikatnie wymieszać.
4. Nagrzać gofrownicę i spryskaj sprayem do gotowania.
5. Wylać ok 1 szkl na gofrownicę, aby przykryć dziury i piec zgodnie z instrukcją jej użytkowania, aż będzie złoto brązowe (ja piekę ok 3,5 minuty)
6. Polać dżemem i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Inspiracja: mojewypieki.pl ze zmianami
---------------------------------------------------
Ingredients:
2 cup all-purpose flour
2 cup milk (I use lactose-free)
2 egg whites
2 egg yolks
1.5 teaspoons baking powder
pinch of salt
4 tablespoons olive oil
1. In a medium bowl beat the egg whites until stiff peaks form.
2. In a big bowl mix the remaining ingredients until smooth.
3. Add whisked egg whites and fold into the batter.
4. Heat waffle iron and spray with cooking spray.
5. Pour 1 cup of the batter over the iron that cover the holes and and bake according to manufacturer’s directions until golden brown (I bake about 3.5 minutes).
6. Pour the jam over the waffle and dust the top with powdered sugar. Enjoy ;)
Inspiration: mojewypieki.pl with changes
smak wakacji!
ReplyDeleteSzkoda, że nie mam gofrownicy, bo wafle wyglądają wspaniale :)
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl
Oj takie wafle to pyszności :)
ReplyDeleteZgadza sie :) ale dzieki dzemowi ze sliwek mojej roboty moge delektowac sie nimi caly rok :)
ReplyDelete