Co zrobić, gdy masz dużo rzeczy na głowie, w tym przygotowanie jakiegoś deseru dla rodziny czy znajomych. Sprawa jest prosta - bananowca. 20 minut i ciasto gotowe do wstawiania do lodówki. Co więcej - bez żadnych wyrzutów sumienia mogę je dać swojemu 2-letniemu dziecku ;P
---------------------------------------------
What to do if you have a lot of things on your mind, including the preparation of a dessert for family or friends. The choice is simple - banana cake. 20 minutes and the cake is ready for insertion into the refrigerator. What's more - without any guilt I can give it to my 2-year old child; P
Składniki:
7 bananów
3 łyżki cukru
0,5 kostki masła (100 g)
2 galaretki: agrestowe lub cytrynowe
biszkopty - ok 100 g
0,5 l wody przegotowanej
Masło utrzeć z cukrem, dodać 5 bananów i dalej ucierać. Rozpuścić 2 galaretki w ciepłej wodzie i ostudzić do lekkiego zgęstnienia. 3/4 galaretki wlać do masy i ucierać, aż dobrze się całość połączy. W małej tortownicy wyłożyć biszkopty. Wlać masę bananową. Na masę ułożyć pozostałe 2 banany, pokrojone w plasterki i całość zalać pozostałą galaretką. Włożyć do lodówki na min 3 h lub do czasu, aż całość zgęstnieje.
----------------------------------------------
Ingredients:
7 bananas3 tablespoons sugar
100 g of unsalted butter
2 jellies: gooseberry or lemon
biscuits - about 100 g
0.5 liters of boiled water
Whip butter with sugar, add 5 bananas and mix until well combined. Dissolve 2 jellies in hot water and cool until slightly thickened.
Pour about 3/4 of jelly into bowl with batter and mix until well combine.
In a small baking pan pu biscuits. Pour banana batter. Lay remaining 2 bananas, cut into slices and pour the remaining jelly on the top. Put in the fridge for at least 3 hours or until thickened.
Fajny przepis ale zdecydowanie zajmuje zbyt dużo czasu. Zanim zgęstnieje galaretka do wymieszania z bananami trzeba czekać z godzinę...
ReplyDeleteCzasami warto wlasnie poczekac any delektowac sie smakiem ;) a zaangazowanie Twojego czasu bardzo male ;)
Delete