Thursday, February 21, 2013

Musaka z bakłażanem / Moussaka with eggplant

Stwierdzam, iż dawno nie przygotowywałam nic z bakłażana. Dzisiaj się to zmieniło ... Przedstawiam musakę z bakłażanem wg. przepisu mojej koleżanki. Smacznego
------------------------------------
I noted that I have not  prepared anything with eggplant so far. Today, this has changed ... I am presenting the moussaka with eggplant according to my friend recipe. Enjoy
 



 
Składniki:
500-600 g mielonego mięsa
500-600 g pokrojonych pomidorów z puszki
8 ząbków czosnku - zgniecione przez praskę
2 średnie cebule - pokrojone w kostkę
1 duży bakłażan (mogą być 2 małe)
3 łyżki oleju
300 g żółtego sera - starty
zioła prowansalskie - 3 łyżeczki
natka pietruszki - posiekana (ok 2 łyżek)
100 ml czerwonego wina
Przyprawy do mięsa
 
Bakłażany pokroić w plastry i lekko posolić. Cebulę podsmażyć na patelni z olejem - smażyk ok 5 minut, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i smażyć przez kolejne 10 minut - mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Dodać pomidory, przyprawy, natkę, wino - całość wymieszać i dusić ok 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 C. Żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem. Układać warstwami: bakłażan, mięso z sosem, ser, bakłażan, mięso z sosem, bakłażan i ser. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut.
------------------------------------------
 
Ingredients:
500-600 g of ground meat
500-600 g canned chopped tomatoes
8 cloves of garlic - crushed
2 medium onions - diced
1 large eggplant (or 2 smaller)
3 tablespoons oil
300 g cheese - grated
Herbes de Provence - 3 tsp
parsley - chopped (about 2 tablespoons)
100 ml of red wine
Spices for meat
 
Cut eggplants into slices and lightly season with salt. Fry the onion with oil in a pan - about 5 minutes, until soft. Add ground meat and cook for another 10 minutes - stirring occasionally with a wooden spoon. Add the tomatoes, spices, parsley, wine mix and simmer about 15 minutes. Preheat the oven to 180 C (350 F). Grease a heatproof dish. Put layers: eggplant, meat sauce, cheese, eggplant, meat sauce, eggplant and cheese. Put it in the oven and bake for about 40 minutes.

No comments:

Post a Comment