Tuesday, February 26, 2013

Marakron z bakłażanem i pieczarkami/ Pasta with eggplant and champignons

Na prośbę Kasia P i Justynki K przygotowałam coś bardziej dietetycznego - Makaron z bakłażanem, pieczarkami i indykiem. Danie to może być podawane bez mięsa - ja osobiście taką wersję wolę. Jednakże mój małżonek nie :P Czas przygotowania to pół godziny :P
----------------------------------
At the request of Kasi P and Justynki K prepared something more dietary - pasta with eggplant, champignons and turkey. This dish can be served without meat as well - I personally prefer this version. However, my husband does not: P It takes about half an hour: P
 
 
 
 
 
Składniki:
makaron farfalle lub inny
5 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
3 średnie pomidory lub 4 małe pomidory z puszki
garść nasion słonecznika
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g serka śmietankowego (chudego)
bazylia świeża bądź suszona
sól, pieprz, oregano
1 pierś z indyka (niekoniecznie, jeśli danie ma być wegetariańskie)
1 łyżka wody przegotowanej
przyprawy do mięsa (w wersji z indykiem)
 
Pomidory, bazylię, czosnek, serek, oregano, pieprz, sól, słonecznik i wodę zmiksować. M
akaraon ugotować al dente.
Indyka pokroić w paski, dodać przyprawy do mięsa i udusić w garnku, dodać przygotowany sos z pomidorów i dusić prze kolejne 5 minut.
Bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć z dwóch stron na wysmarowanej oliwą i nagrzanej patelni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, aż bakłażan będzie miekki.
Na talerz wyłożyć makaron, bakłażan, indyk z sosem, bakłażan i lekko ponnownie polać sosem. Podawać z pietruszką bądź z bazylią.
-----------------------------------------------------
Ingredients:
Farfalle pasta or other
5 large champignon
2 cloves of garlic
3 medium tomatoes or 4 small tomatoes in cans
handful of sunflower seeds
3 tablespoons olive oil
50 g cream cheese (low-fat)
fresh or dried basil
salt, pepper, oregano
1 turkey breast (not necessarily, if the dish will be vegetarian)
1 tablespoon of boiled water
spices to the meat (with turkey version)

Mix tomatoes, basil, garlic, cheese, oregano, pepper, salt, sunflower seeds and water until well combined. Cook the pasta.
Cut turkey into strips, add spices to the meat and simmer in a saucepan, add the prepared sauce with tomatoes and simmer for another 5 minutes.
Cut eggplants into cubes and fry on both sides in greased and heated pan. Add the diced champignons and cook until the eggplant will be soft.
Put the pasta on a plate, eggplant, turkey with sauce, eggplant and pour sauce lightly again. Serve with parsley or basil.

 

No comments:

Post a Comment