Nadszedł czas na tartę z łososiem i brokułami. Wykonanie tego dania wymaga trochę czasu (2h czekania), ale smak wynagradza ten czas. Serdecznie polecam i smacznego :)
----------------------------------------------
It's time to tart with salmon and broccoli. Preparing this dish requires some time (2h waiting), but the taste compensates this time. Highly recommended and bon appetit :)
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżeczka soli
3 łyżki zimnej wody
Farsz:
4 jajka
2/3 szklanki śmietanki
150 g łososia (bez skóry)
mały brokół
100 g sera (najlepiej cheddar)
sól, pieprz, przyprawy do ryby
Posiekać mąkę z masłem. Dodać wodę, sól i zagnieść ciasto. Nasmarować formę do tarty, oraz wyłożyyć ciasto na formę. Wstawić do lodówki na minimum 1h. Podzielić brokuły. Pokroić łososia na małe kawałki. Brokuły i łososia gotować na parze przez około 10 minut. Wyjąć ciasto z lodówki i nakłuć je widelcem w wielu miejscach. Wstawić formę z ciastem do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Jajka roztrzepać ze śmietanką, dodać starty ser, brokuły, łososia oraz przyprawy - całość wymieszać. Wlać nadzienie do formy z ciastem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1h.
Ps. Przykryć pergaminem w trakcie pieczenia, gdyby ciasto za bardzo się przyrumieniło.
--------------------------------------------
Dough:
200 g flour100 g of butter
1 tsp salt
3 Tbsp cold water
The filling:
4 eggs
2/3 cup of cream
150 g salmon (without skin)
small broccoli
100 grams of cheese (preferably cheddar)
salt, pepper, spices to the fish
Ps. Cover with parchment paper during baking if the dough began to scorch.
No comments:
Post a Comment