Wednesday, February 6, 2013

Pączki/ Polish donuts

Ze względu na fakt, iż w dniu jutrzejszym będzie tłusty czwartek, rozpoczęłam przygotowania ;) W dzisiejszym menu są pączki z dżemem lub marmoladą - jak to woli, oblane lukrem bądź posypane cukrem pudrem ;P Przepis nie jest trudny. Smacznego!
--------------------------------
Due to the fact that tomorrow is Fat Thursday, I started preparations ;) In today's menu are polish donuts with jam or marmalade, covered with icing or sprinkled with powdered sugar, P Generally, recipe is not difficult. Bon Appetit!











 
 
Składniki:
1 kg mąki szymanowskiej
10 żółtek
10 dkg drożdży
1/4 szkl cukru
aromat rumowy
2 łyzki octu 10%
1/2 kostki margaryny/ masła (125 g)
2 szkl mleka
marmolada lub dżem
szczypta soli
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec ok 1-1,5 kg)
lukier
cukier puder
 
Przygotowanie:
Rozkruszyć drożdże, dodać 6 łyżek mąki oraz szklankę ciepłego mleka - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia ok 1 godziny.
Utrzeć zółtka z cukrem. Mąkę przesiać, wsypać do miski, wlać rozczyn z drożdżami, dodać utarte żółtka, zapach, szczyptę soli, ocet oraz pozostałe mleko. Wyrobić ciasto ręką. Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę lub masło. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części i formować z nich ruloniki. Pokroić ciasto na małe kawałki i każdy spłaszczyć. Na środek ułożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić jak sakiewki. Toczyć w rękach każdy pączek, nadając jemu kulisty kształt. Układać w uprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Zostawić na 30 minut pod suchą ściereczką.
Smażyć na głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, na małym ogniu. Pączki wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
 
Lukier:
1 szkl cukru pudru
3 łyżki mleka
kilka kropel soku z cytryny.
Wymieszać wszystkie składniki, podgrzać całość i polewać pączki.
-----------------------------------------
Ingredients:
1 kg all-purpose flour
10 egg yolks
100 grams fresh yeast
1/4 cup sugar
rum extract
2 tablspoons 10% vinegar
125 g margarine / unsalted butter
2 cups milk
marmalade or jam
pinch of salt
fat for frying (preferably: lard about 1-1.5 kg)
frosting
powdered sugar

 Preparation:

Crush the yeast, add 6 tablespoons flour and 1 cup warm milk - mix and leave to rise for about 1 hour.
Whip egg yolks with the sugar. Sift the flour, pour into a bowl, pour the yeast mixture, add beaten eggs, rum extract, pinch of salt, 10 % vinegar and remaining milk. Knead the dough. At the end add melted margarine or butter. Let to rise for about 1 hour.
Devide the dough into smaller parts and shape into long rolls. Cut rolls into small pieces and flatten them. At the center place a teaspoon of stuffing, fold the edges and shape into purses. Roll in the hands, giving them a spherical shape. Put then on floured surface. Leave for 30 minutes under a dry cloth.
Fry in deep, well-heated, pot with oil over low heat. Cool and sprinkle with powdered sugar or top with icing.

Icing:
1 cup powdered sugar
3 Tbsp milk
a few drops of lemon juice.
Mix all ingredients together and pour warm over donuts.


No comments:

Post a Comment