Friday, February 8, 2013

Czarno-biały sernik na ciepło/ Black and white hot cheesecake

Uwielbiam czarno- biały sernik na ciepło robiony przez moja siostrę. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zrobić go sama. Różnica jest taka, iż dodałam cukru trzcinowego zamiast białego. Smakował również tak dobrze jak normalna jego wersja :P
------------------------------------------
I love the black - white hot cheesecake made ​​by my sister. I could not resist to make it by myself. The difference is that I added cane sugar instead of white. It tasted as good as the normal version: P
 

 
Ciasto:
1/2 margaryny (250 g)
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1/2 szkl wody
1 1/2 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 zółtka
 
Margarynę  z cukrem ugotować w garnku. Dodać kakao wymieszane z wodą. Zestawić z gazu i wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymiksować. Po ostudzeniu dodać 2 żółtka.
 
Masa serowa:
1 kg sera białego zmielonego
1/2 margaryny (250 g)
1 szkl cukru
4 zółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Wsypać wszystkie składniki do garnka i wymiksować.
 
Z pozostałych 6 białek ubić pianę  na sztywno i dodać pół do ciasta i pół do masy serowej. Wymieszać. Na nasmarowaną formę wylać ciasto z kakao, a następnie masę serową. Można dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi.
Piec ok 1h i 10 m w temperaturze 180 stopni C.
-------------------------------------------
The dough:
1/2 margarine (250 g)
1 cup of sugar
1 vanilla sugar
3 Tbsp of cocoa
1/2 cup water
1 and 1/2 cup flour
1 Tbsp of baking powder
2 egg yolks

Cook margarine and sugar in a saucepan. Add cocoa mixed with water. Remove from the gas and add flour and baking powder. Mix. After cooling, add 2 egg yolks.

The mass of cheese:
1 kg of milled white cheese
1/2 margarine (250 g)
1 cup of sugar
4 egg yolks
1 tablespoon potato flour
Pour all ingredients into a pot and mix.

From six egg whites whisk stiff foam and add half to the dough and half to the mass of cheese. Mix. On greased form pour the battter, then the cheese mass. You can add raisins, if you like.
Bake about 1 hour and 10 minutes at a temperature of 180 C degrees.




 

No comments:

Post a Comment