Thursday, February 14, 2013

Dwuwarstwowy sernik z czekoladą/ Double chocolate layer cheesecake

Dzisiaj sąWALENTYNKI ... Więc czas na jakieś ciasto. Pierwszym zamiarem było zrobienie Comber`a z przepisu mojej mamy. Niestety okazało się, że nie zrobiłam wystarczających zakupów i zostały mi tylko 2 jajka ;(. Więc przewertowałam książkę zakupioną tutaj na miejscu i znalazłam - przepis na dwuwarstwowy czekoladowy sernik :P Wygląda super i tak samo smakuje ;P Najlepszego dla Wszystkich zakochanych :P
----------------------------------------
Today is VALENTINE'S DAY ... it is time for a cake. The first intention was to make Comber `a - from my mom's recipe. Unfortunately, it turned out that I did not do enough shopping and I have only 2 eggs :( . So I reviewed the book, purchased here and found a recipe for the double chocolate layer cheesecake: P It looks great and tastes as good as it looks ;P The best for all in love: P







Składniki:
2 opakowania (8 oz /226,8 g każde) sera białego Philadelphia lub innego do ciast
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
2 jajka
85,05 (3 oz) gram czekolady
170,1 g (6 oz) ciemnych części z ciasteczek Oreo

Wymieszać ze sobą biały ser, cukier i wanilię. Dodać pojedynczo jajka - po każdym dobrze wymieszać. Z ubitej masy odłożyć 1 szklankę masy do oddzielnego pojemnika. Czekoladę rozpuścić w garnku - odczekać aż trochę ostygnie. Odłożoną masę wymieszać z czekoladą. Ciemne wafle z ciasteczek Oreo pokruszyć i wyłożyć do nasmarowanej masłem formy na grubość ok 1/3 cm. Wylać ciemną masę do formy, a następnie wylać na nią białą masę. Piekarnik nagrzzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto na 40 minut. Po wyjęciu ostudzić i wstawić do lodówki na min 3 h.
------------------------------------------------------
Ingredients:
2 pkg (8 oz each) Philadelphia Cream Cheese, softened
1/2 cup sugar
1/2 tsp vanilla extract
2 eggs
3 squares Baker`s Semi- sweet Baking Chocolate, melted  and cooled slightly
1 Oreo Pie Crust (6 oz) or dark part of Oreo cookies (6 oz)

Beat cream cheese, sugar and vanilla in large bowl until well blended. Add eggs, 1 at a time, beating after each addition juz until blended. Remove 1 cup of the batter to small bowl and stir in melted chocolate. Pour into crust, top with with remaining plain batter. Preheat oven to 350 F. Bake 40 min. Cool. Refrigerate about 3 hours or more.

No comments:

Post a Comment