Friday, February 8, 2013

Czekoladowe muffiny z rodzynkami / Chocolate cupcakes with raisins

Czas na małe co nieco na weekend. Proponuję czekoladowe muffiny z rodzynkami. Przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 20 minut (bez pieczenia). Warto je spróbować ;)
------------------------------------------------
Time for something little for the weekend. I suggest chocolate muffins with raisins. Preparing them takes up to 20 minutes (without baking). Worth to try;)
 






Część sucha ciasta:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
0,5 łyżeczki sody do pieczenia
2 łyżeczki kakao
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

Część mokra ciasta:
250 ml mleka 2%
100 g rozpuszczonego masła lub 1/2 szkl oleju (polecam olej)
łyżka aromatu waniliowego
1 jajko
2 łyżki nutelli (nieobowiązkowe)

Składniki wymieszać w oddzielnych miskach. "Mokre" wlać do "suchego". Wlewać ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piec 15-20 minut w 200 stopniach C. Studzić na kratce.
------------------------------------------------------------------------
Part of the dry dough:
250 g flour
2 tsp baking powder
175 g of sugar
0.5 tsp of baking soda
2 Tbsp cocoa
plate of dark chocolate (100g)

Part of the wet dough:
250 ml milk 2%
100 g melted butter or 1/2 cup oil (I recommend oil)
Tbsp of vanilla extract
1 egg
2 Tbsp of Nutella (optional)
Mix ingredients in separate bowls. "Wet" pour into "dry". Pour dough up to 3/4 molds. Bake 15-20 minutes at 200 C degrees. Cool down on a wire rack.

No comments:

Post a Comment