Thursday, February 21, 2013

Chleb z serem i suszonymi pomidorami/ Bread with cheese and sun-dried tomatoes

Czas na wypróbowanie kolejnego przepisu przesłanego do mnie :P Po sprobowaniu - serdecznie polecam :P
----------------------------------
Time to try another recipe sent to me: P After trying - I would recommend: P




 


 
Składniki:
400 g mąki
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży 


świeżo zmielony czarny pieprz
150 g sera zółtego
300 g chłodnej wody

100 g pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów

Wszystkie składniki  mieszamy łyżką przez ok 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej).
Po minimum 12 godzinach, blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Położyć czystą ściereczkę kuchenną na blacie, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 20 minut.
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.


--------------------------------------
Ingredients:

400 g flour
1 teaspoon salt
3/4 teaspoons dried yeast
freshly ground black pepper
150 g of cheese
300 g cold water
100 g diced sun-dried tomatoes

Mix all the ingredients with a spoon for about 30 seconds (dough will be sticky). Cover (plate or foil) and leave to rise for about 14 hours (minimum 12 hours), preferably at night (at room temperature).
After a minimum of 12 hours, a kitchen counter or a cutting board sprinkle with flour and put in place the dough from the bowl. Fold sides of dough to the center to form a ball.
Lay a clean kitchen cloth on the counter, sprinkle it with flour, put the dough - combining to the bottom. Cover the dough sticking out sides of cloth and leave in a warm place for 1 - 2 hours. The dough is ready when the volume doubled.
For a half hour the end of the rising, heat the oven to 240 - 250 degrees C.
Carefully, using oven gloves, remove the hot pan from the oven and remove the lid. Place the dough in the pan - combining up. Cover the pot and bake for 30 minutes. Remove the cover and bake until the bread is toasted well but not burnt for next 15 - 20 minutes.
Remove the pan from the bread out of the oven, open the undermine the after a few minutes the bread with a knife and remove it from the pot. Set aside to cool completely. Cut after cooling - after about 1 h.

  

No comments:

Post a Comment