Monday, February 11, 2013

Chleb z ziarnami/ Bread with seeds

Najwyższy czas na zrobienie chleba. Jest to pierwszy z przepisów jakie otrzymałam, i które będę stopniowo wykorzystywać. Sama nie mogłam się powstrzymać, aby go nie skosztować ... Jest wyśmienity w połączeniu z masłem badź ze świeżą wędliną :)
----------------------------------------
It's high time to make a bread. This is the first of all recipes I received, and which I will progressively use. I could not resist to try it and ... it is excellent in combination just with butter or with fresh ham :)







Składniki na 2 blaszki:
5 szklanek mąki
3 szklanki otręb pszennych
2 płaskie łyżki soli
inne ziarna: słonecznik, sezam, pestki z dyni - po garści każdego
5-7 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
4 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
2 łyżki miodu (dodatkowo)

Mąkę, otręby, ziarna i sól wymieszać łyżką. Drożdże rozpuścić z cukrem w 0,5 szklance ciepłej wody i dodać do mąki. Dodać olej i wymieszać. Dodać  pozostałą wodę. Uwaga: wlewając wodę należy mieszać. Na końcu dodać miód. Wymieszać ciasto i włożyć do 2 średnich blaszek wysmarowanych tłuszczem. Zostawić na ok 1 h. Wstawić do piekarnika na 1 h 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni C.
-------------------------------------------------------
Ingredients for 2 bread pans:
5 cups of flour
3 cups wheat bran
2 flat tablespoons of salt
other seeds: sunflower seeds, sesame seeds, pumpkin seeds
5-7 grams of yeast
2 teaspoons of sugar
4 cups of water
0.5 cups of oil
2 tablespoons honey (optional)

Flour, bran, seeds and salt mix with a spoon. Dissolve the yeast and sugar in 0.5 cup of warm water and added to the flour. Add oil and mix. Add the remaining water. Note: pouring water you should mix the dough. Finally, add the honey. Mix the dough and put it into 2 medium bread pans smeared with grease. Leave for about 1 hour. Put in the oven for 1 hour 20 minutes. Bake at 200 ° C. 

No comments:

Post a Comment