Friday, February 8, 2013

Domowa pizza/ Homemade pizza

Za namową koleżanki (Anitka dziękuję ;p) przeszukałam swoje przepisy i znalazłam trochę zapomniany przeze mnie przepis na pizzę. Po skosztowaniu jej stwierdzam, iż koniec z zamawianymi pizzami - od dzisiaj jem tylko pizze domowe ;)
-------------------------------
Because of suggestion of my friend (thanks Anitka p), I reviewed my recipes and found some forgotten recipe for pizza. After tasting I stated I will eat only homemade pizza from today;)




 



 
 
Skladniki na ciasto:
1/2 kg maki
1 torebka drozdzy instant
3 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
max. 1 szklanka cieplej wody
Wyrobic make z sola, drozdzami i ciepla woda (wody dodac tyle, aby otrzymac ciasto o sredniej twardosci) i wyrobic ciasto. Dodac oliwe i dalej wyrabiac. Przelozyc do miski i nakryc sucha sciereczka. Odstawic w cieple miejsce. Gdy ciasto podrosnie o ok 1,5 raza, oproszyc maka i uformowac na placek albo pierog (calzone). Wylozyc na blache, zawinac  konce, aby nadzienie nie uciekalo i polac oliwa (nadzienie nie zmiekczy ciasta). Odczekac 30 min az ciasto troche urosnie. Polozyc sos pomidorowy, a na niego nadzienie: szynka lub kielbasa, wczesniej przygotowane
podsmazone pieczarki z cebula, ananas i ser.
Skladniki na sos pomidorowy:
4 zabki czosnku
4 duze pomidory
1 cebula
4 lyzki oliwy
1 lyzeczka soli
100 ml bialego wina
pieprz, oregano, chilli (jesli ktos lubi ostry sos)
szczypta cukru
Czosnek, cebule i pomidory zmiksowac. Dodac olej, wino, przyprawy i ziola i gotowac przez ok 15-20 minut do powstania zawiesistego sosu.
-----------------------------------
Ingredients for the dough:

1/2 kg of flour
1 sachet of instant yeast
3 Tbsp olive oil
1 tsp salt
max. 1 cup warm water

Knead the flour with salt, yeast and warm water (add enough water to get a the dough of medium hardness) and knead the dough. Add olive and continue knead. Put it into a bowl and cover with dry cloth. Set aside in a warm place. When the dough rises about 1.5 times, sprinkle with flour and form it. Put into pan, fold the edges of dough and pour olive oil. Wait 30 minutes until the dough will rise a little. Cover with tomato sauce, and the topping: ham or sausage, previously prepared
fried mushrooms with onion, pineapple and cheese.


Ingredients for tomato sauce:

4 cloves of garlic
4 large tomatoes
1 onion, chopped
4 Tbsp of olive oil
1 tsp salt
100 ml white wine
pepper, oregano, chilli (if you like hot sauce)
pinch of sugar

Blend garlic, onions and tomato. Add oil, wine, spices and herbs and cook for about 15-20 minutes to a thick sauce.

No comments:

Post a Comment