Za namową koleżanki (Anitka dziękuję ;p) przeszukałam swoje przepisy i znalazłam trochę zapomniany przeze mnie przepis na pizzę. Po skosztowaniu jej stwierdzam, iż koniec z zamawianymi pizzami - od dzisiaj jem tylko pizze domowe ;)
-------------------------------
Because of suggestion of my friend (thanks Anitka p), I reviewed my recipes and found some forgotten recipe for pizza. After tasting I stated I will eat only homemade pizza from today;)
1/2 kg maki
1 torebka drozdzy instant
3 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
max. 1 szklanka cieplej wody
Wyrobic make z sola, drozdzami i ciepla woda (wody dodac tyle, aby otrzymac ciasto o sredniej twardosci) i wyrobic ciasto. Dodac oliwe i dalej wyrabiac. Przelozyc do miski i nakryc sucha sciereczka. Odstawic w cieple miejsce. Gdy ciasto podrosnie o ok 1,5 raza, oproszyc maka i uformowac na placek albo pierog (calzone). Wylozyc na blache, zawinac konce, aby nadzienie nie uciekalo i polac oliwa (nadzienie nie zmiekczy ciasta). Odczekac 30 min az ciasto troche urosnie. Polozyc sos pomidorowy, a na niego nadzienie: szynka lub kielbasa, wczesniej przygotowane
podsmazone
pieczarki z cebula, ananas i ser.
Skladniki na sos pomidorowy:4 zabki czosnku
4 duze pomidory
1 cebula
4 lyzki oliwy
1 lyzeczka soli
100 ml bialego wina
pieprz, oregano, chilli (jesli ktos lubi ostry sos)
szczypta cukru
Czosnek, cebule i pomidory zmiksowac. Dodac olej, wino, przyprawy i ziola i gotowac przez ok 15-20 minut do powstania zawiesistego sosu.
-----------------------------------
Ingredients for the dough:
1/2 kg of flour
1 sachet of instant yeast
3 Tbsp olive oil
1 tsp salt
max. 1 cup warm water
fried mushrooms with onion, pineapple and cheese.
4 cloves of garlic
4 large tomatoes
1 onion, chopped
4 Tbsp of olive oil
1 tsp salt
100 ml white wine
pepper, oregano, chilli (if you like hot sauce)
pinch of sugar
No comments:
Post a Comment