Tuesday, October 29, 2013

Tort na Halloween z mascarpone/ Halloween layer cake with mascarpone

W poprzednim tygodniu małżonek poprosił mnie o zrobienie ciasta - niespodzianki dla jego kolegi z pracy. Kolega ten bierze ślub w Halloween ;) Tym sposobem powstał ten tort ;) Smacznego ;)
----------------------------------------------
My husband asked me to make a layer cake last week - a surprise for his colleague. His colleague is getting married on Halloween;) Thus I made this Halloween layer cake ;) Enjoy ;)
 




 
 
 

Składniki:
Biszkopt genuiński: patrz tutaj
 
Nasączenie biszkoptu:
50 ml likieru kawowego Baileys
50 ml wody
1. Oba składniki połączyć ze sobą i wymieszać.
Ps.: Gdy ciasto jest przygotowywane wyłącznie dla dzieci - namaczam je wodą z cytryną lub z ekstraktem np.: waniliowym.
 
Krem:
450 g serka mascarpone
50 g serka śmietankowego (Philadelphia)
3/4 szkl cukru pudru
1/3 szkl maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pomarańczowy barwnik do jedzenia
 
1. Sery delikatnie wymieszać trzepaczką.
2. Dodać maślankę i delikatnie wymieszać.
3. Dodać cukier i ponownie wymieszać.
4. Dodać ekstrakt i barwnik, wymieszać.
5. Ciasto podzielić na 2 części. Nasączyć likierem z wodą (1/2 całości).
6. Na pierwszą wartstwę położyć ok 1/3 kremu. Rozprowadzić szpatułą. 
7. Ułożyć kolejną warstwę ciasta. Nasączyć likierem. Położyć krem na górze i po bokach.
8. Wstawić do lodówki na 1h. 
 
Zdobienie:
Fondant - lukier plastyczny
Barwniki
1. Na krem kładziemy przygotowany (rozwałkowany i zabarwiony) lukier plastyczny oraz układamy przygotowane wcześniej z lukru plastycznego dekoracje.
 
Smacznego ;)
-----------------------------------------
Ingredients:
Genoa sponge cake: see here
 
Soaking:
50 ml coffee liqueur Baileys
50 ml water
1. Combine ingredients and mix.
Ps.: When the cake is making for children - can be soaked with water and lemon or vanilla extract.
 
Cream:
450 g mascarpone cheese
50 g cream cheese (Philadelphia)
3/4 cup powdered sugar
1/3 cup buttermilk
1 teaspoon vanilla extract
orange food color
 
1. Whisk gently mascarpone and cream cheese.
2. Add buttermilk and whisk gently.
3. Add sugar and whisk again.
4. Add extract and coloring and whisk.
5. Sponge cake divided horizontally into two parts. Soak with liqueur (half of soaking).
6. On the first layer, place about 1/3 of the cream. Spread with a spatula
7. Place another layer of cake. Soak with liquor. Place the cream on the top and sides.
8. Refrigerate for 1 hour.
 
Decorations:
fondant
food colors









1. Put prepared fondant on the cream and arrange previously prepared fondant decorations.

Enjoy;)





No comments:

Post a Comment