Sunday, October 20, 2013

Duszona ośmiornica w oliwkach/ Braised octopus in olives

I kolejne danie z owocami morza :) Tym razem z moją ulubioną ośmiornicą. Uwielbiam grilowane, duszone, smażona i marynowane. Fakt, wymagają pewnej wiedzy, aby dobrze je przygotować. Ale jak już pierwszy raz je zrobisz to polubisz je jak ja :) Smacznego :)
--------------------------------------------
And another dish with seafood :) This time, with my favorite octopus. I love them grilled, braised, fried and marinated. The fact is that preparation requires some knowledge to do them well. But if you make them once, you will love it as I do :) Enjoy :)
 



 

Składniki:
2,5 lb/ 1,13 kg mrożonej lub świeżej ośmiornicy
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 czerwone cebule, pokrojone w półplasterki
3/4 łyżeczki skruszonych płatków z papryki
6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
2 liście laurowe
1 łyżka ajwaru
5,75 oz/ 163g dużych czarnych oliwek
1,5 oz/ 44ml kaparów
natka pietruszki do posypania
1. W przypadku świeżej ośmiornicy, należy ją wcześniej wytłuc tłuczkiem. W przypadku mrożonej, należy ją wcześniej rozmrozić.
2. Wypłukać ośmiornicę w wodzie - ok 5 minut, aby pozbyć się soli. Podzielić na kawałki.
3. Do dużego garnka wlać oliwę i włożyć ośmiornicę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1h. Po 30 minutach gotowania, dodać cebulę, czosnek, paprykę, ajvar, oliwki i liście laurowe, wymieszać i gotować kolejne 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Po 1 h zdjąć pokrywkę. Powinno byc dużo płynu po ośmiornicy w garnku. Gotować kolejne 45 minut, mieszając od czasu do czasu.

Pieczone warzywa:
1 czerwona papryka, pokrojona w ćwiartki
1 żółta papryka, pokrojona w ćwiartki
2 pieczarki, przekrojone na pół
4 małe pomidorki, przekrojone na pół
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki oregano
sól, czarny pieprz
oliwa do wysmarowania warzyw
200 g/ 7.05 oz ryżu białego lub brązowego
1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć papryki, pieczarki i pomidory. Posmarować oliwą. Posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni C/ 300 stopni F na 20 - 25 minut.
2. Przygotować ryż zgodnie z opisem na opakowaniu i wyłożyć na talerz.
3. Na ryż wyłożyć ośmiorniczki i polać sosem z garnka. Posypać kaparami i natką pietruszki. Podawać z zapieczonymi warzywami.

Smacznego :)
-----------------------------------------------------------
Ingredients:
2.5 lb / 1.13 kg frozen or fresh octopus
4-5 tablespoons olive oil
2 red onions, cut into half-slices
3/4 teaspoon crushed pepper flakes
6 cloves of garlic, sliced
2 bay leaves
1 tablespoon ajvar
5.75 oz / 163g large black olives
1.5 oz / 44ml capers
parsley for sprinkling
1. If you have a fresh octopus, beat it well before further steps. If frozen, thaw before further steps.
2. Wash the octopus in the water - about 5 minutes to get rid of the salt. Divide into pieces.
3. Pour olive oil and put the octopus into a large pot. Simmer, covered, over low heat for 1 hour. After 30 minutes of cooking, add the onion, garlic, paprika, ajvar, olives and bay leaves, mix and cook for another 30 minutes, stirring from time to time.
4. After 1 hour, uncover the octopus, there should be a lot of liquid from the octopus in the pan. Cook for another 45 minutes, stirring from time to time.

Roasted vegetables:
1 red bell pepper, cut into quarters
1 yellow bell pepper, cut into quarters
2 bottom mushrooms, halves
4 small tomatoes, halves
1/2 teaspoon dried basil
1/2 teaspoon dried oregano
salt and black pepper
vegetable oil to grease
200 g/ 7.05 oz white or brown rice

1. Line a baking sheet with baking parchment paper and place bell peppers, mushrooms and tomatoes. Brush with olive oil. Sprinkle with salt, pepper, oregano and basil. Put into preheated oven to 150 degrees C / 300 degrees F. Bake for 20 - 25 minutes.
2. Prepare rice according to the directions on the packaging. Place them on a plate.
3. Put the octopus on rice and pour over with the sauce from the pan. Sprinkle with capers and parsley. Serve with roasted vegetables.

Enjoy :)


4 comments:

  1. Bardzo długo ją gotowałaś. Taka ośmiornica powinna być już mięciutka po godzinie gotowania. Ośmiornica jest również moją ulubienicą, więc chętnie podejrzę, jak robisz kolejne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie do konca. Zalezy to od wagi osmiornicy oraz rodzaju warzyw uzytych do dania. Mi zalezalo na kruchosci obu skladnikow - co zostalo osiagniete w 100% ;) Pozdrowienia ;)

      Delete
  2. Jakie pyszności :) Z wszystkich owoców morza ośmiornica jest najlepsza.

    ReplyDelete