Tuesday, October 22, 2013

Jablkowe muffiny z rodzynkami i czekoladą/ Apple muffins with raisins and chocolate

Kto nie lubi muffinków? Ja uwielbiam zarówno te na słodko jak i na słono :) Dzisiaj nowa propozycja jabłkowych muffinków z rodzynkami i kawałkami czekolady. Pychotka ;) Musicie spróbować.
-------------------------------------------
Who does not like muffins? I like them with either sweet or savory flavors :) Today I introduce You a new recipe for apple muffins with raisins and chocolate chips. Yummy;) You should try.
 






Składniki na 12 muffinów:
1 3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru1 szklanka prażonych jabłek, przygotować jak w tym przepisie
1/2 szklanki maślanki
3 duże jajka
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki czekoladowych chipsów lub kawałków czekolady
1/2 szklanki rodzynek

Rozgrzej piekarnik do  190 stopni C/ 375 stopni F. Włoż papierowe kubeczki do 12 otworowej formy na muffinki. Lekko spryskać papierowe kubeczki sprayem do pieczenia.
2. Wymieszaj mąkę i cukier. W dużej misce wymieszać prażone jabłka, maślankę, jajka, olej i ekstrakt z wanilii . Przelać do mieszanki z mąką (sucha część), mieszać aż się połączą, a następnie delikatnie wymieszać z chipsami czekoladowymi i rodzynkami .
3. Podzielić ciasto równomiernie wśród kubków, wypełniając każdy po brzegi . Piec 25 do 30 minut.

Smacznego :)
------------------------
Ingredients for 12 medium muffins:
1 3/4 cups cake flour
1/2 cup sugar
1 cup roasted apples, prepare  them like in this recipe
1/2 cup buttermilk
3 large eggs
3 tablespoons vegetable oil
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup semisweet chocolate chips or chunks
1/2 cup raisins


1. Preheat oven to 375 degrees. Line 12 standard muffin cups with paper liners. Lightly coat liners with cooking spray.
2. Whisk together flour and sugar. In a large bowl, whisk together roasted apples, buttermilk, eggs, oil, and vanilla extract. Fold in dry mixture until just combined, then gently fold in chocolate chips and raisins.
3. Divide batter evenly among cups, filling each to the brim. Bake for 25 to 30 minutes.


Enjoy :)

4 comments: