Monday, October 14, 2013

Rybka z dzieciństwa/ Fish from my childhood

Na dzisiaj przygotowałam danie, które co piątek królowało w mojej rodzinie :) To rybka w panierce z bułki. Na samą myśl aż cieknie mi ślinka. W ciągu ostatniego tygodnia danie to powtórzyłam 3 razy - za każdym razem z inną rybą. Zdjęcia zrobiłam z tilapią, ale w wersji z dorszem i łososiem też bardzo polecam :) Stawiam, że większość z Was zna te danie, które ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja osobiście należę do tych pierwszych :) Mniam ;)
-------------------------------------------------
For today I made a dish that used to be eaten every Friday in my family home :) It was a fish coated in breadcrumbs. My mouth is watering when I am thinking about it. This dish was repeated three times in the last week - each time with a different fish. Photos were made with tilapia, but version with cod and salmon is also highly recommend :) I bet that most of you know this dish that has its supporters and opponents. I belong to these first ;) Yum ;)
 



 

Składniki:
4 tilapie
2 jajka, lekko roztrzepane
sól
czarny i biały pieprz
tarta bułka
2 łyżki oliwy z oliwek

1. Oczyścić ryby. Nasmarować solą i czarnym pieprzem. Odstawić na minimum 1h.
2. Do roztrzepanego jajka wsypać biały i czarny pieprz (ok 1/2 łyżeczki). Wymieszać.
3. Obtoczyć rybę w jajku, a nastepnie w tartej bułce, tak aby przylegała do ryby.
4. Na nagrzaną patelnię z oliwą kłaść obtoczone w bułce ryby. Smażyć ok 8- 10 minut z obu stron ( w zależności od grubości ryby i preferowanego stopnia upieczenia).
5. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami - patrz tutaj

Smacznego :)
--------------------------------------------------
 
Ingredients:
4 tilapia
2 eggs, lightly beaten
salt
black and white pepper
bread crumbs
2 tablespoons olive oil

1. Clean the fish. Coat with salt and black pepper. Leave to stand for at least 1 hour.
2. Pour the white and black pepper (about 1/2 teaspoon) into a bowl with lightly beaten egg. Mix.
3. Coat the fish in the egg, then in breadcrumbs.
4. On the heated frying pan with olive oil put fish coated with breadcrumbs. Fry about 8 - 10 minutes on both sides (depending on the thickness of the fish and desired degree of doneness).
5. Serve with roasted potatoes - see here.

Enjoy :)
 

No comments:

Post a Comment